Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

COVID-19-VALUL 4, ACEEAȘI BĂTAIE DE JOC DE LA MS: PACIENȚI CONDAMNAȚI DE LIPSĂ MEDICAMENTE, SJU SLATINA ÎNGENUNCHIAT DE CHELTUIELI NEDECONTATE!

21. septembrie. 2021

Valul 4 al pandemiei a debutat în România încă de la jumătatea lunii august, însă în ultima săptămână, numărul de cazuri înregistrate zilnic s-a dublat, astfel că, deși vârful este estimat a fi atins la finalul lunii septembrie, cifrele arată că a început să își intre în drepturi. În spitale, numărul de internări crește de la o zi la alta și, din păcate, reîncepe lupta pentru un loc la Terapie Intensivă.

Și la Olt, situația se înrăutățește de la o zi la alta. Crește alarmant numărul persoanelor infectate, crește totodată și numărul celor internați dar cea mai îngrijorătoare devine situația celor cu forme grave, doar ieri, din 58 de pacienți 52 aveau nevoie de oxigen.

Și, din nou, așa cum s-a întâmplat încă de la debutul pandemiei, numărul cazurilor noi nu reprezintă singura problemă. La momentul martie 2020, când în toate spitalele din țară se auzeau zilnic strigăte disperate din cauza lipsei materialelor de protecție și a medicamentelor necesare în tratarea și mai mult SALVAREA vieții persoanelor infectate, singurul AJUTOR primit la nivel unității care deservește întreg județul Olt de la Ministerul Sănătății a constat în livrarea a… 500 DE PLIANTE!!!

Două săptămâni mai târziua venit prim reacție din partea reprezentanților Guvernului meu: 65 măști la Spitalul Județean Slatina și 35 măști pentru Spitalul Caracal!!! (de reținut: o mască, spun tot specialiștii din MS, are efect maxim 4 ore după care trebuie schimbată dacă nu se umezește cumva în acest interval – deci… faceți un mic calcul pentru cele 100!!!). O nouă palmă pacienților în prmul rând dar și personalului medical, aceeași bătaie de joc. ”Eroii în halate albe” pe care guvernanții i-au folosit din păcate în campaniile lor de imagine în vreme ce în fapt îi umileau, sunt din nou linia întâi, mai îngrijorați decât la debutul pandemiei pentru că spun ei, răspândirea este alarmantă iar formele dezvoltate de pacienții care se prezintă la spital sunt mult mai grave.

Azi, suntem în valul 4 când ar fi fost de așteptat ca autoritățile să nu mai fie din nou ”luate pe nepregătite”. Realitatea din spitale, cel puțin la nivelul județului Olt- Spitalul Județean Slatina și Spitalul- relevă o situație deloc diferă de cea din martie anul trecut. Asta deși în toată această perioadă de ”relaxare” dintre valul 3 și noul val, reprezentanții CJ Olt au făcut aproape săptămânal(n.n. uneori parcă părând deja șablon) apel la guvernanți, cu precădere la reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru medicamentele vitale pentru mulți dintre pacienți și care nu pot fi achiziționate de pe piața liberă. Din nefericire, toți miniștri care s-au perindat în acest interval de timp la MS s-au dovedit nepăsători.

MS- 48 cutii remdesivir pentru SJU Slatina, 15 pacienți salvați, restul condamnați, alocări de 150 mii lei TRIMESTRIAL, cheltuieli de 500 mii lei LUNAR!!!

Azi, când numărul pacienților internați se apropie de 200 , Spitalul Județean de Urgență Slatina a primit 48 de cutii de remdesivir. Mai exact, 98 de flacoane! Suficient doar pentru un număr de 15 pacienți!!! Restul… lăsați în voia sorții. Condamnați doar de lipsă de responsabilitate și nimic altceva!

Și, ca și când nu ar fi fost suficient, același Minister al Sănătății vine și dă încă o lovitură. De data aceasta pe plan financiar. Astfel, nici până azi nu au fost alocați banii pentru testelele efectuate din luna ianuarie până în prezent ceea ce înseamnă o gaură de aproximativ 3 milioane în bugetul Spitalului Județean Slatina!!! Asta în contextul în care, deși considerat program național, ministerul alocă TRIMESTRIAL 150 mii lei în vreme ce cheltuielile unității cu medicamentele se ridică la 500 mii lei lunar. Astfel, alocările pe un trimestru nu reușesc să acopere nici măcar cheltuielile pe o lună!

Așadar, în fața valului sistemul sanitar e tot mai neajutorat! Și, din nou, victimele dezastrului cad cetățenii!

Vinovați fără vină dacă această situație- bătaie de joc!!!- se întâmplă din nou, pentru că trăiesc într-un județ roșu, așa cum nu demult se exprima chiar președintele PNL Olt.

Alfel, dacă nu culoarea face diferența între viață și moarte, în perioada următoare, așteptăm să vedem cel puțin luare de poziție și de ce nu un demers oficial din partea celor doi parlamentari de Olt, membri ai partidului care conduce azi România, pentru remedierea situației cu care spitalele din județ se confruntă încă de la debutul pandemiei. Asta și în contextul ultimelor declarații făcute de premierului Câțu la videoconferința cu prefecții și șefii DSP-urilor: ”Cu toții suntem aici pentru pacienți și toți, fără scuza că nu sunt de specialitate, suntem obligați să facem totul pentru ca ei să beneficieze de toate condițiile necesare”!

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!