Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

Termeni pe care trebuie să-i cunoască orice pasionat de pariuri sportive

27. noiembrie. 2023

De când se poate juca online, tot mai mulți microbiști sunt interesați de pariurile sportive. Site-urile agențiilor licențiate sunt atât de intuitive, încât oricine a pariat anterior la o agenție stradală își dă seama imediat cum trebuie să procedeze pentru a plasa un bilet pe internet.

Cine joacă la pariuri pentru prima dată trebuie mai întâi să se familiarizeze cu terminologia de bază. În acest sens, este suficient ca pasionații să parcurgă rândurile de mai jos.

Ce este un pariu?

Să începem cu începem cu începutul. Ce este un pariu? Un pariu este un pronostic care se poate adeveri sau poate să fie greșit. Fiecare meci are un meniu cu câteva sute sau mii de pronosticuri, numite și selecții. De exemplu, la Mr Bit pariuri se putea miza pe victoria României contra Elveției, sau pe faptul că în meci se vor marca „peste 2.5 cornere”, sau că se vor înregistra „peste 6.5 cornere”.

Mai multe selecții din aceeași categorie formează o piață. Cele mai populare piețe sunt:

 • Rezultat final – 1 (victorie echipa gazdă), X (egal), 2 (victorie echipa oaspete), 1X (victorie echipa gazdă sau egal), X2, 12;
 • Goluri – total goluri peste/sub, număr de goluri, total goluri per echipă, total goluri pe interval etc.
 • Cartonașe galbene – total cartonașe galbene, total cartonașe per echipă, echipa cu cele mai multe cartonașe etc.
 • Cornere – total cornere, handicap cornere, total cornere per echipă, echipa care ajunge prima la un anumit număr de cornere etc.

Elementele de pe un bilet virtual

Fiecare selecție are asociată o cotă (afișată dedesubt sau în linie), care este un număr zecimal pe site-urile europene. În principiu, cota exprimă probabilitatea ca pronosticul să fie adevărat. Cu cât șansele sunt mai mari, cu atât cota este mai mică.

Un click dat pe cotă face ca în dreapta ecranului să se deschidă un bilet virtual pe care sunt trecute automat selecția și valoarea ei. Pentru a plasa pariul, jucătorul trebuie să completeze câmpul „miză” cu suma pe care dorește să o riște. Câștigul este produsul dintre cotă și miză, iar profitul este diferența dintre câștig și miză.

Tipuri de bilete

Biletele se împart în mai multe categorii. În funcție de momentul înregistrării, există:

 • Bilete premeci – plasate înaintea startului evenimentului sportiv;
 • Bilete live – înregistrate în timpul desfășurării meciului.

În funcție de partea care stabilește cotelor, există:

 • Pariuri în cotă fixă (sportsbook) – cotele sunt stabilite de agenția de pariuri;
 • Pariuri în contrapartidă (betting exchange) – cotele sunt stabilite de pariorii care propun pariul.

În funcție de numărul de pronosticuri de pe bilet:

 • Bilete single – conțin un singur eveniment sportiv;
 • Bilete combo (de tip acumulator) – conținminim două selecții. Cota finală este produsul cotelor individuale, iar câștigul este miza înmulțită cu cota finală. Toate pronosticurile trebuie să fie câștigătoare;
 • Bilete în sistem – conțin mai multe selecții. Se poate fixa numărul de selecții care trebuie să fie verzi pentru ca biletul să nu fie pierzător. Nu are importanță care sunt pronosticurile câștigătoare, din moment ce se respectă acel număr. De exemplu, se poate opta pentru un sistem 4/5, adică minim 4 selecții trebuie să iasă. Miza totală plătită este suma mizelor pentru fiecare combinație.
 • Bilete cu baze –conțin mai multe pronosticuri, dintre care unul sau mai multe sunt stabilite baze. Înseamnă că este obligatoriu ca acele selecții să iasă, pentru ca pariul să nu fie pierzător.

Handicapuri europene sau asiatice

La agențiile de top, în meniurile meciurilor există și o secțiune de „handicapuri”. Prin handicap, una dintre echipe primește un avantaj fictiv și trebuie ca cealaltă să obțină o victorie la marjă mai mare ca să fie câștigătoare.

Handicapurile sunt de două feluri:

 • Europene – fără returnare de miză;
 • Asiatice – cu returnare parțială sau integrală de miză.

Acestea sunt noțiunile de bază pe care trebuie să le cunoască orice parior începător. Pe măsură ce capătă experiență, el poate explora și elementele mai avansate ale bettting-ului.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!