6 motive pentru care WordPress este o alegere mai buna decat Wix
Atunci cand vorbim despre instrumente de construire a websiturilor, primul nume care ne vine in minte este WordPress insa WordPress are si inlocuitori puternici, precum Wix. Wix este un builder de pagini web de tipul drag-and-drop usor de utilizat de oricine, chiar si de catre cei care nu au cunostinte tehnice. Cu ajutorul Wix puteti construi websituri atractive si complet functionale in doar cateva minute. Pe de alta parte, WordPress este cel mai popular CMS (Content Management System sau Sistem de gestionare a continutului) care ofera in plus cateva avantaje.
Care este diferenta intre un Website Builder si un CMS?
Website builder
Un website builder se limiteaza de obicei sa va ofere instrumentele si functiile de care aveti nevoie pentru a crea websituri elegante.
CMS
CMS-urile va permit gestionarea continutului, cum ar fi postarile de pe blog. WordPress este un CMS popular care detine un editor de continut cu ajutorul caruia puteti gestiona textul, imaginile, videoclipurile si link-urile.
Atat WordPress cat si Wix sunt utilizate pentru a crea un website-uri functionale fara a avea cunostinte de codare ceea ce le face usor de utilizat pentru oricine.
Parametrii care diferentiaza WordPress si Wix
1. Surse inchise si deschise
WordPress este un sistem de gestionare a continutului gratuit si open-source, bazat pe PHP si MySQL. Include functii precum adaugarea de pluginuri si template-uri (gratuite sau contra cost). In prezent exista aproximativ 50.000 pluginuri disponibile pe WordPress.org si peste 11.000 teme WordPress, mai mult decat orice website builder.
Wix este o platforma de dezvoltare web bazata pe cloud care va permite sa creati websituri HTML5 si websituri mobile cu ajutorul unor instrumente online simple de tip drag-and-drop. Utilizatorii Wix pot adauga alte functionalitati, cum ar fi plugin-uri, eCommerce, marketing online, formulare de contact, email marketing si forumuri comunitare pe websiturile lor folosind o serie de aplicatii dezvoltate de Wix si terte parti.
Wix detine o piata similara cu WordPress insa foarte diferita. Are o colectie de aproape 300 aplicatii (departe de WordPress) si ofera aproximativ 500 teme (din nou, mult mai putine decat WordPress). Totusi, trebuie sa mentionam ca temele ambelor parti functioneaza perfect.
2. Usurinta in utilizare
WordPress permite utilizatorilor sa isi implementeze functionalitatile dorite pe cont propriu. WordPress ofera un dashboard care ofera acces la instrumentele de care aveti nevoie pentru a instala teme, sa faceti personalizari de baza, sa creati o pagina web sau un post, sau sa adaugati pluginuri necesare conform cerintelor dvs. Utilizarea panoului de control WordPress cu diverse teme si pluginuri necesita cunostinte de gestionare a acestora (nu este si cazul Wix).
In plus, este important sa gasiti un partener de incredere in WordPress care va poate oferi asistenta non-stop. Alternativ, puteti obtine multe informatii despre WordPress din forumuri, biblioteci de cunostinte, tutoriale online si websituri dedicate functionarii WordPress.
Wix este o platforma gazduita ale carei instrumente si aplicatii sunt controlate de dezvoltatori. Utilizatorii creeaza un website utilizand elementele drag-and-drop si permite importul innformatiilor din alte surse. Template-urile websitului pot fi modificate cu usurinta, iar interfata Wix este usor de utilizat chiar si de incepatori.
3. Design si aspect
Asa cum stiti, designul si aspectul websitului sunt o parte foarte importanta a afacerii dvs. online. Acestea au puterea de a atrage si mentine pe website vizitatorii pentru perioade mai lungi. Fiecare website care are o grafica atractiva si o structura bine conceputa care ghideaza vizitatorii intr-o directie adecvata va avea sanse mai mari sa se distinga ca si brand in multime.
WordPress detine mii de teme gratuite si contra cost, fiecare cu o serie de functii incorporate. Temele platite ofera functii premium precum si suport pentru a va face munca mai usoara. Aceasta nu inseamna ca temele gratuite sunt limitate – dimpotriva, temele gratuite pot fi utilizate cu usurinta intr-o serie de proiecte, de la websituri mici pana la websituri de comert electronic complet dezvoltate. Majoritatea temelor WordPress au optiuni de personalizare incorporate. Temele gratuite pot fi descarcate din directorul WordPress.org.
Wix ofera peste 500 de teme, cu mult mai putine decat WordPress. Cu toate acestea, puteti alege un template pentru websitul dvs. din cele disponibile si veti obtine un website full responsive, in HTML5. Puteti utiliza instrumentele incluse pentru o personalizare suplimentara a websitului dvs. sau pentru a schimba aspectul prin rearanjarea elementelor de pe website.
4. Suport pentru comert electronic
De cele mai multe ori, avem nevoie de websituri pentru a vindeproduse sau servicii pe Internet. Comertul electronic a castigat multa importanta datorita utilizarii din ce in ce mai mari a platformelor digitale, acesta fiind motivul pentru care acest parametru este luat in considerare aici.
WordPress este o platforma pe care va puteti crea un magazin online foarte usor, folosind pluginul WooCommerce. WooCommerce este utilizat de aproximativ 42% din toate websiturile de eCommerce din lume, fiind usor de instalat, de personalizat si fiind gratuit. WooCommerce a fost dezvoltat pentru prima data de dezvoltatorul de teme WooThemes, avand in prezent peste 39 de milioane de descarcari ca plugin si fiind activ in prezent pe mai mult de 3 milioane de websituri.
WooCommerce este un plugin WordPress pentru care exista peste 1100 de teme pe ThemeForest si peste 500 de teme in directorul WordPress.org.
Cu Wix, pentru a beneficia de comert electronic trebuie sa platiti. Aceasta inseamna ca utilizatorii care au un plan gratuit Wix nu pot construi un magazin de comert electronic pe Wix fara a face upgrade la un plan platit. Exista unele aplicatii terte pe care le puteti utiliza pentru a vinde produse online insa aceste aplicatii va pot costa mai mult decat planurile lunare in sine.
5. Portabilitatea datelor
Portabilitatea datelor va permite transferul datelor (continutului) atunci cand este necesar.
In WordPress, exportul continutului se face foarte simplu. WordPress vine cu un one-click exporter care va permite descarcarea continutului in format XML. Puteti sa creati copii de rezerva complete WordPress, sa descarcati fisiere media si chiar sa exportati manual baza de date WordPress.
Wix are optiuni limitate pentru mutarea continutului de pe o platforma pe alta, permitandu-va exportul posturilor de pe blog in format XML. Va trebui sa descarcati manual paginile, imaginile, video-urile si alte tipuri de continut. In cazul Wix, tot continutul dvs. este gazduit exclusiv pe serverele Wix si nu poate fi exportat in alta parte.
6. Costul
Pretul este foarte important de luat in calcul atunci cand alegeti platforma pe care sa va construiti websitul. Costul dezvoltarii si intretinerii websitului dvs. depinde de cerintele dvs., asadar sa comparam ce platforma ar merita banii dvs.
WordPress este un software open source si gratuit, care poate fi utilizat de catre oricine. Insa in versiunea gratuita WordPress este ca nu primiti suport tehnic astfel ca va trebui sa gestionati problemele tehnice singur.
O decizie inteleapta este sa obtineti gazduire WordPress de la o companie de web hosting specializata precum hostx.ro. HostX ofera planuri de gazduireweb WordPress care includ management – o varianta utila deoarece elimina stresul intretinerii websitului dvs. Planurile includ cele mai bune caracteristici cum ar fi monitorizare antimalware in timp real si un uptime garantat de 99,9%.
Wix ofera un website builder gratuit de baza dar care afiseaza reclame Wix in partea de sus si de jos a paginilor. Puteti utiliza nume de domeniu personalizate pentru websitul dvs., sub forma numeletau.wixcom/numewebsite. Planurile Wix sunt impartite in Premium Plans si Business&eCommerce, cu preturi mai mari in a doua categorie. Planul de baza incepe de la 24,50 euro/luna.
Ca sa concluzionam, putem spune fara sa gresim ca WordPress este cu mult superior builderului Wix ca si platforma de publicare, pentru orice tip de website in principal deoarece Wix ofera functii limitate de constructie a websitului. Luand in considerare parametrii de mai sus, credem ca WordPress va castiga mai multe puncte decat Wix atunci cand faceti alegerea in privinta websitului dvs.