Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

Descoperă câteva dintre cele mai celebre jocuri de cărți din istoria țării noastre

02. februarie. 2024

În acest articol, vom parcurge câteva dintre cele mai populare și îndrăgite jocuri de cărți din România. Ceea ce este comun la aceste jocuri, este că reușesc să adune prietenii în jurul mesei, oferindu-le provocări mentale, distracție și ocazia de a împărtăși momente memorabile.

Maciupiciu

Maciupiciu este un joc de cărți care testează atenția și memoria jucătorilor. Jocul se desfășoară cu un pachet standard de cărți, iar scopul este de a colecta cât mai multe perechi de cărți de același fel. Pe rând, fiecare jucător trage o carte de la un adversar și, dacă reușește să formeze o pereche cu una dintre cărțile sale, le poate pune jos. Jocul necesită o atenție deosebită la cărțile pe care le-au tras alți jucători și o memorie bună, pentru a reuși să colectezi mai multe perechi decât adversarii.

Remi

Remi este unul dintre cele mai iubite și practicate jocuri de cărți din lume. Jocul constă în formarea de combinații de cărți, fie în serii (cărți consecutive de aceeași culoare) fie în grupuri (cărți de aceeași valoare). Jucătorii trebuie să-și gestioneze mâna de cărți cu inteligență, anticipând mișcările adversarilor și ajustându-și strategia în funcție de evoluția jocului. Deși depinde într-o oarecare măsură de noroc, abilitățile de observație și planificare sunt esențiale pentru a obține succesul în jocul de Remi.

Război

Războiul este probabil unul dintre cele mai simple și directe jocuri de cărți inventate vreodată. Nu necesită cunoștințe speciale sau strategii complexe, fiind bazat în totalitate pe noroc. Jocul începe prin împărțirea cărților către jucători și apoi, aceștia trebuie compare valorile cărților așezate pe masă, pe rând, de fiecare jucător, fără să aibă voie să schimbe ordinea teancului. Cel cu cartea de valoare mai mare câștigă mâna. În caz de egalitate, se declanșează un „război”, adăugând mai multă adrenalină și emoție în joc: fiecare participant implicat în această rundă speciale va pune jos un număr de cărți corespunzător valorii cărții care a declanșat „războiul”, iar valoarea ultimei cărți așezate de fiecare jucător va dicta cine va lua teancul depus.

Poker cu 5 cărți

Pokerul cu 5 cărți, cunoscut oficial sub denumirea de „5 Card Draw”, este o variantă clasică a jocului, care poate fi văzut în foarte multe filme a căror tematică se învârte asupra acestui sport al minții. La startul unei mâini, fiecare jucător primește câte 5 cărți și are posibilitatea de a schimba una sau mai multe cărți pentru a forma o mână câștigătoare. Bluff-ul și citirea adversarilor sunt cruciale în acest joc. Deși în prezent, Texas Hold’em este versiunea de poker cel mai des jucată, 5 Card Draw este varianta cu care majoritatea pasionaților au pătruns în universul acestui celebru joc de strategie.

Macaua

Macaua este un joc de cărți rapid și antrenant, care este cunoscut pentru imprevizibilitatea sa și pentru posibilitatea de a fi practicat chiar și de un număr mare de jucători. Scopul este de a scăpa de toate cărțile din mână, respectând regulile speciale ale fiecărei cărți. De exemplu, un As schimbă culoarea jocului, în timp ce un 4 îi „pune pauză” următorului participant. Regulile din Macaua se aseamănă cu cele din Uno, însă această variantă balcanică a jocului a fost, în mod evident, cea care a predominat pe teritoriul țării noastre.

Tabinet

Tabinetul este un joc de cărți ce combină strategia și calculul: fiecare jucător primește 6 cărți, iar scopul este de a acumula puncte prin realizarea anumitor combinații, precum chinte sau full-uri. Este adesea preferat de persoanele care au depășit de mult vârsta de 25 de ani, întrucât are în spate un set de reguli destul de complexe. O rundă începe cu licitarea, unde jucătorii pariază pe numărul de mâini pe care cred că le pot câștiga. După licitare, urmează faza de joc efectiv, în care jucătorii încearcă să-și îndeplinească pariul. Punctajul final se calculează în funcție de combinațiile realizate și de numărul de mâini câștigate.

Trombon

Trombon este un joc de cărți interesant și plin de suspans, care a fost foarte popular în România, în special la sfârșitul secolului trecut. Fiecare jucător începe cu un număr egal de cărți, scopul fiind de a le aranja în ordine crescătoare sau descrescătoare. Partea interesantă este că jucătorii nu pot vedea propriile cărți, acestea fiind ținute cu fața în jos, însă pot vedea cărțile celorlalți jucători. Trombon necesită o memorie bună și capacitatea de a ghici și de a anticipa cărțile pe care le deții, fiind un joc plin de surprize și răsturnări de situație.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!