RADU LIVIU, FOSTUL MANAGER AL SPITALULUI CARACAL, CONDAMNAT LA 3 ANI ȘI 8 LUNI CU EXECUTARE!
Radu Liviu, fostul manager al Spitalulului Municipal Caracal, judecat trimis în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2023 pentru fapte de corupție comise în perioada pandemiei, a fost condamnat la 3 ani și opt luni de închisoare cu executare.
În baza art. 38 şi 39 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele stabilite prin prezenta, de 1 an închisoare, 2 ani închisoare şi 2 ani şi 8 luni închisoare, rezultând pedeapsa de 3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare (formată din pedeapsa de bază de 2 ani şi 8 luni închisoare şi o treime din suma celorlalte pedepse aplicate, respectiv 1 an închisoare şi 2 ani închisoare)În temeiul art. 60 C penal, pedeapsa principală aplicată, de 3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare, se execută în regim de deten?ie. În baza art. 45 alin 3 lit. a Cod penal, art. 67 alin. 1 Cod Penal rap. la art. 66 alin.1 Cod penal, aplică inculpatului Radu Dumitru Liviu, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g), k) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii- manager de spital, dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public), pe o perioadă de 3 ani stabilită potrivit art. 66 Cod penal şi art. 67 Cod penal. Aplică inculpatului Radu Dumitru Liviu, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g), k) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii- manager de spital, dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public). Pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g), k) Cod penal, se va executa din momentul rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până când pedeapsa principală privativă de libertate va fi executată sau considerată ca executată.”
La pedeapsă privativă de libertate a fost condamnat în același dosar și fostul director financiar contabil al unității spitalicești, Mitran Marian.
”În baza art. 38 şi 39 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele stabilite prin prezenta, de 1 an închisoare, 2 ani închisoare şi 2 ani şi 8 luni închisoare, rezultând pedeapsa de 3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare (formată din pedeapsa de bază de 2 ani şi 8 luni închisoare şi o treime din suma celorlalte pedepse aplicate, respectiv 1 an închisoare şi 2 ani închisoare) În temeiul art. 60 C penal, pedeapsa principală aplicată, de 3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare, se execută în regim de deten?ie. În baza art. 45 alin 3 lit. a Cod penal, art. 67 alin. 1 Cod Penal rap. la art. 66 alin.1 Cod penal, va aplica inculpatului Mitran Marian, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g), k) Cod penal respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii- director financiar contabil în cadrul unui spital public, dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 3 ani stabilită potrivit art. 66 Cod penal şi art. 67 Cod penal. ”
În cazul celr doi instanța a dispus ca pedeapsă complementară interzicerea mai multor drepturi, printre care acela de a fi ales în funcții publice și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Totodată, Radu Liviu și Mitran ramân cu sechestru asupra mai multor bunuri, așa cum a fost instituit de procurori, fiind obligați totodată să plătească în solidar, către fiecare dintre părţile civile constituite în dosar, la plata sumei de 4500 lei, reprezentând valoarea netă a două stimulente de risc.
Decizia Tribunalului Olt nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.