Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

PRIMUL INCULPAT SCĂPAT PRIN PLATA PREJUDICIULUI:MARIAN FLORESCU, DE LA CONDAMNARE LA 12 ANI ÎNCHISOARE PENTRU EVAZIUNE LA… ACHITARE!

23. septembrie. 2021

Răsturnare de situație în dosarul în care omul de afaceri Marian Florescu a fost trimis în judecată În iunie 2016 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. După ce în octombrie 2017 Tribunalul Olt l-a condamnat pe fond la o pedeapsă de 12 ani de închisoare cu executare şi interzicerea mai multor drepturi pe o perioadă de 5 ani de zile iar la apel judecătorii Curții de Apel Craiova au desființat în totalitate sentința penală, cauza fiind treimisă spre rejudecare la aceeaşi instanţă, azi Florescu primește o nouă decizie pe fond: încetează procesul penal!!!

Acesta estre printre primii inculpați judecați pentru evaziune care beneficiază de efectele legii (n.n aplicat legea mai favorabilă) de modificare a art. 10 din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea infracţiunilor de evaziune fiscală, promultă de președintele Klaus Iohannisla începutul anului și intrată în vigoare la data de 5 aprilie 2021, care prevede ca, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro se poate aplica pedeapsa cu amendă iar dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro se aplică pedeapsa cu amenda.

Astfel, în dosarul în care în primă instanță Florescu a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, aceași instață a dispus acyum  încetaea procesul penal împotriva inculpatului Florrescu Marian pentru săvârăirea infracțiunii de evaziune fiscală ” întrucât în cauză există o cauză de nepedepsire constând în achitarea integrală a prejudiciului ”.

Ia act că prejudicial infracțional este în sumă de 1.137.127 lei și că a fost achitat încă din primul ciclu procesual. Ia act că majorarea cu 20% și accesoriile, dobânzile și penalitățile pentru acest prejudiciu este in cuantum de 740.419 lei, sumă ce a fost achitată. Ia act că inculaptul Florescu Marian a achitat în faza de urmărire penală și primul ciclu procesual, suma de 2.624.192 lei, urmând ca la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri inculaptului să ii fie restituita suma de 746.646 lei de către partea civilă.(minuta Tribunalul Olt)

Respinge actiunea civilă formulată de partea civilă ANAF-DGRFP Craiova-AJFP Olt ca neîntemeiată, intrucât prejudiciul infrcațional reținut in prezenta cauza este achitat in integralitate. În baza art. 275 alin. 2 lit a C.p.p. va obliga pe inculpatul Florescu Marian la plata sumei de 10.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare (4000 lei din cursul urmăririi penale ?i 6000 lei din cursul judecății). (minuta Tribunalul Olt)

Deși a dispus încetarea procesului împotriva inculpatului, instanța a reținut săvârșirea faptei penale- evaziune fiscală- și a dispus anularea mai multor facturi, conform rapoartelor de expertiză efectuate în cauză, ” intrucât reprezintă operațiuni comerciale fictive si nu au corespondent in realitate”!!! Totodată, tot ca urmare a aplicării legii mai favorabile, a fost ridicată măsura asigurătorie a sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr. 396/P/2013 din data de 24.02.2016 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Decizia nu este definitivă, ea fiind deja atacată cu apel de inculpat cât și D.G.R.F.P. CRAIOVA prin A.J.F.P. OLT.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!