#sandilău VÂLCOV AJUNGE DIN NOU ÎN INSTANȚĂ PENTRU DIVULGARE DE INFORMAȚII CONFIDENȚIALE!
Pe lângă cele două dosare penale ajunse în faza de apel în care a fost condamnat la 8 și respectiv 6 ani și șase luni de închisoare pentru fapte de coruție, Vâlcov, fostul primar al Slatinei este chemat să răspundă și în civil. Este vorb a despre postarea din septembrie 2018, din calitatea de consilier al prim-ministrului României. Darius Vâlcov, publica pe contul personal de Facebook fișa medicală a unui protestatar din Piața Victoriei, eliberată de un medic psiholog. Consilierul nu s-a sfiit să facă glume pe seama afecţiunii cu care a fost diagnosticat bărbatul care s-a remarcat la protestele Rezist: ”Ce avem noi aici? Sandilău cu acte-n regulă”. La nici o oră de la publicare postarea a disparut de pe rețeaua de socializare, Vâlcov a revenit ulterior cu acuzații și a anunțat că postarea i-a fost ștearsă și l-a jignit pe protestatarul pe care l-a numit „sandilău”:#antifacontraromaniei #AntifaesteRezist Postarea prin care arătam ca un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost stearsa”.
Avocata lui Sandel Matei anunța la acel moment ca va depune o sesizare la Ministerul Muncii, plangere la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCA), o actiune in instanta si o plangere penala. Potrivit Legii 46/2003 privind drepturile pacientului, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. Potrivit Codului Penal, divulgarea fără consimtamântul pacientului a unor date referitoare la starea sănătăţii de către cel căruia i-au fost încredintate sau de care a luat cunoştinţă în virtutea profesiei ori funcţiei dacă fapta este de natură a aduce prejudicii (materiale sau morale) unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. La scurt timp a introdus în instanță, mai exact pe rolul Tribunalului București, o acțiune în răspundere delictuală, însă instanța a decis sa anuleze cererea de chemare în judecată, reclamantul având la dispoziție un termen de 15 zile pentru reexaminare.
Protestatarul n-a renunțat astfel că a fost reintrodusă pe rol actiunea în răspundere delictuală, joi fiind stabilit un prim termen. Pentru aceeași postare, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat cu 1.000 de lei pe Vâlcov pentru discriminare și încălcarea dreptului la demnitat: ”Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de ”sandilău” și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare”(Decizia CNCD).