Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

VÂLCOV ÎȘI REIA PERIPLUL PRIN INSTANȚE ÎN DOUĂ DOSARE DE CORUPȚIE!

17. mai. 2021

Vâlcov ajunge din nou în fața magistraților în calitate de inculpat în două din cele trei dosare în care a fost deferit jusțiției pentru fapțe de corupție.

Este vorba despre dosarul în care este acuzat de instigare la dare și luare de mită în care, pe fond, Tribunalul Gorj a dispus achitatrea acestuia și a celorlalți inculpați din lipsă de probe. Procurorii au declarat însă apel dar în aceeași manieră a procedat și Vâlcov. Ca și la fond acesta susține prin apărătorii săi că fapteșle s-au prescris: „Având în vedere faptul că primul act de urmărire penală privind pe inculpatul Vâlcov Darius Bogdan s-a întocmit în cauză la 12.06.2017, respectiv ordonanța de extindere a urmăririi penale cu referire la săvârșirea infracțiunilor de instigare la dare de mită și instigare la luare de mită rezultă că la momentul acestui act procesual al extinderii urmăririi penale se împlinise deja termenul de prescripție generală a răspunderii penale, astfel încât se impune încetarea procesului penal”. În motivarea deciziei însă, magistrații de la Tribunalul Gorj au reținut faptul că în legătură cu ”activitățile de determinare mediată realizate de către inculpatul Vâlcov Darius Bogdan asupra inculpaților menționați mai sus, se are în vedere întreaga perioadă reținută de organul de urmărire penală și ulterior de instanță, neputând fi privită doar perioada anterioară faptelor de autorat reținute în rechizitoriu. În raport de cele reținute în Decizia Curții Constituționale nr. 297/2018 cu privire la analiza dispozițiilor legale ce reglementează termenul de prescripție a răspunderii penale și în funcție de cele menționate în Decizia nr. 8/RC/2020 din 09.01.2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția penală se constată că nu s-au împlinit termenele de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile menționate, în sensul de a se dispune încetarea procesului penal”. Apelul în acest dosar se judecă la Curtea de Apel Craiova, la termenul din 13 mai fiind deja audiați patru dintre martorii propuși prin probatoriu, următoarea ședință de judecată fiind stabilită pentru 25.06.2021.

Al doilea dosar de corupție aflat în faza de apel este cel judecat la fond de magistrații Tribunalului Dolj care l-au condamnat pe Vâlcov la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare. În motivare aceștia au arătat că ”întreaga activitate infracționlă a fost concepută într-un mod premeditat și minuțios, Vâlcov apelând în acest sens la persoane interpuse pe care acesta le putea influența și controla, atât pentru pretinderea, cât și pentru primirea sumelor de bani, reține judecătorul. Deși au existat circumstanțele personale ale inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale, are un grad ridicat de educație, pe tot parcursul cercetării judecătorești fostul primar al Slatinei a avut o atitudine de negare a faptelor săvârșite. Instanța a reținut totodată faptul că Vâlcov a comis infracțiunile profitând de funcția deținută în cadrul unei instituții publice, respectiv aceea de primar, lezând astfel grav relațiile sociale care privesc încrederea cetățenilor în instituțiile publice. În ceea ce privește pedeapsa complementară aplicată acestuia, respectiv interzicerea exercitării unor drepturi, judecătorul arată faptul că inculpatul a dovedit prin actele sale că este nedemn pentru exercitarea acestor drepturi publice, prin atitudinea de dispreț pe care a avut-o față de valorile sociale și față de autoritatea publică.” Marți are loc prima ședință de judecată în acest dosar.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!