Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

TRANSPARENȚĂ ZERO: SFIDÂND LEGEA, ȘEFII PRIMĂRIEI SLATINA ȚIN SALARIILE LA SECRET!

11. mai. 2021

La ultima ședință a Consiliului Local Slatina din luna aprilie 2021, a fost supusă dezbatrii și aprobată cu unanimitate de votri HCL Nr. 161 referitoare la aprobare reorganizare aparat de specialitate al Primarului municipiului
Slatina, organigramă, număr de personal, stat defuncții și pondere funcții publice pentru anul 2021
. 222 posturi bugetate, din care trei de demnitate publică- primarul Moț și cei doi viceprimari, 10 posturi contractuale la cabinetele acestora, un post funcție de conducere- administratorul Cismaru, 170 posturi- funcții publice și 38 personal contractual în cadrul Aparatului de specialitate al Primarului municipiului Slatina.

Când vine însă vorba de transparență, pe modelul deja conascrat la Primăria Slatina încă din primul mandat al lui Vâlcov, și Emil Moț pare a fi adeptul transparenței zero. Sau pur și simplu, șefii Primăriei Slaina se confruntă cu o cruntă durere în cot de lege!? Țin salariile la secret! Pe ale lor dar și subalternilor, fie că vorbim de aparatul propriu fie de celelalte direcții din subordine. Ultima raportare în acest sens trebuia să fie făcută, conform legii, la data de 31 martie. Dar ce să vezi, nu doar ultima lipsește ci și precedentele. Site-ul Primăriei Slatina, pe mentenața vicelui Stăncioiu are prevăzută și o astfel de rubrică- ”venituri salariale” însă la un click distanță ajungi… nicăieri: Bine ați veni!, Bine, pa!

Aceeași lege(n.n. pentru deontologie-153/2017 ) care obligă instituțiile și autoritățile publice sunt obligate să afișeze aceste informații de transparență a veniturilor spune că pot fi sancționați cu până la 10.000 de ei pentru nerespectarea normativelor iar răspunderea contravențională va aparține conducătorului entității respective. Competența privind sancționarea celor care nu respectă legea intră în atribuțiile Inspecții Muncii, care inspecție, în cazul de față pe semne că n-are… click!

Raportarea, spre știința oficialilor din fruntea primăriei, nu este facultativă, pentru că PMS nu e SRL de buzunar așa cum unii consideră(și se comportă!) ci se face în baza art. 33 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului și se referă la toate autorităţile şi instituţiile publice. Și, ce să vezi, sunt destul de multe autorități publice la nivelul județului Olt care s-au conformat prevederilor legale privind transparența încă de la intrarea în vigoare a legii, Primăria Slatina fiind printre puținele execeții de la regulă. De reținut: Rregulă OBLIGATORIE!

Așteptăm ca pe… mentenanță, poate măcar la termenul din 30 septembrie(art. 33 alin. (1) din Legea nr. 153/2017-”Toate autoritățile și instituțiile publice vor publica la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an”) primarul Moț să se aplece și asupra acestei chestiuni în numele transparenței dar mai ales în slujba cetățeanului plătitor de taxe și la bugetul de salarii!

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!