Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

CJUE DEZBATE SEZIZAREA ICCJ ÎN DOSARUL VÂLCOV! JUDECĂTORII URMEAZĂ SĂ DELIBEREZE!

04. martie. 2021

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat azi in dezbatere sesizarea ICCJ în dosarul lui Darius Vâlcov în cazul deciziei CCR din 3 iulie 2019 privind completurile de 3 judecatori specializate. Până la începutul acestui an avocații inculpaților au avut termen să comunice toate înscrisurile, azi fiind rândul avocatului general Michal Bobek să prezinte concluziile. Ședința a fost programată să înceapă la orele 9.30, fiind conexate mai multe cauze, între care și Dosarul Udrea.

În ceea ce privește sesizarea care vizează dosarul fostului primar de Slatina avocatul general Bobek propune Curții ”să declare că articolul 325 alineatul (1)TFUE se opune unei decizii a unei curți constituționale naționale, precum Decizia nr. 417/2019, prin care se constată nelegalitatea compunerii completurilor de judecată ale instanței supreme naționale care se pronunță în primă instanță asupra unor infracțiuni de corupție, atunci când o astfel de constatare este susceptibilă să genereze un risc sistemic de impunitate în ceea ce privește infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii”. Mai mult acesta opimează că judecătorilor care fac parte din completurile menționate ”le-a fost recunoscută specializarea necesară, atunci când o astfel de constatare este susceptibilă să genereze un risc sistemic de impunitate în ceea ce privește infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii”.

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiție. Misiunea avocaților generali este de a propune Curții, în deplină independență, o soluție juridică în cauza care le este atribuită. Judecătorii Curții urmează să delibereze în această cauză. Hotărârea va fi pronunțată la o dată ulterioară.

Până la o decizie a CJUE, Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat judecata procesului lui Darius Valcov Fostul primar a fost condamnat pe 8 februarie 2018, de Inalta Curte, la opt ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firma de construcții 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil la Slatina.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!