VÂLCOV SPUNE PAS INSTANȚEI ȘI AMÂNĂ ÎNCEPEREA JUDECĂȚII ÎN APEL!
Un nou termen în apelul lui Darius Vâlcov în dosarul în care procurorii l-au acuzat de instigare la dare și luare de mită iar magistrații Tribunalului Gorj l-au achitat în primă instanță. Deși fostul primar al Slatinei are calitatea de apelant(n.n. inculpat apelant) nu a fost prezent în sala de judecată, lipsa acestuia și depunerea motivelor de apel, au fost motivele pentru care completul a amânat cauza pentru data de 1 aprilie2021.
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Având în vedere lipsa apelantului inculpat Vâlcov Darius Bogdan şi depunerea motivelor de apel, acordă termen la data de 01 aprilie 2021. Document: Încheiere de şedinţă 22.02.2021
Apel în acest dosar au formulat și procuroorii după ce Tribunalul Gorj a ajuns la concluzia că nu sunt probe suficiente pentru ca inculpații să fie condamnați. Așa că, i-a achitat pe toți, din lipsă de probe. Vâlcov este singurul care nu a fost de acord cu instanța de la Târgu-Jiu, care a menționat că, în cazul său, faptele s-ar fi prescris cu vreo jumătate de an înainte de a începe procesul. „Având în vedere faptul că primul act de urmărire penală privind pe inculpatul Vâlcov Darius Bogdan s-a întocmit în cauză la 12.06.2017, respectiv ordonanța de extindere a urmăririi penale cu referire la săvârșirea infracțiunilor de instigare la dare de mită și instigare la luare de mită rezultă că la momentul acestui act procesual al extinderii urmăririi penale se împlinise deja termenul de prescripție generală a răspunderii penale, astfel încât se impune încetarea procesului penal”. Câteva rânduri mai jos instanța invocă însă altceva și îl pune oarecum pe fostul ministru în încurcătură, chiar și achitat. „Cu privire la activitățile de determinare mediată realizate de către inculpatul Vâlcov Darius Bogdan asupra inculpaților menționați mai sus, se are în vedere întreaga perioadă reținută de organul de urmărire penală și ulterior de instanță, neputând fi privită doar perioada anterioară faptelor de autorat reținute în rechizitoriu. În raport de cele reținute în Decizia Curții Constituționale nr. 297/2018 cu privire la analiza dispozițiilor legale ce reglementează termenul de prescripție a răspunderii penale și în funcție de cele menționate în Decizia nr. 8/RC/2020 din 09.01.2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția penală se constată că nu s-au împlinit termenele de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile menționate, în sensul de a se dispune încetarea procesului penal”, se arată în motivarea deciziei de achitare.
Fostul primar al Slatinei mai are pe rolul instanțelor încă două dosare de corupție în care a primit, în primă fază, condamnări de câte 6,6 ani și, respectiv 8 ani cu executare.