Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

ȘI INCOMPETENȚA UCIDE: TRAGEDIA DE LA ATI NEAMȚ- ȘI LA SLATINA ȘI LA CARACAL!

16. noiembrie. 2020

O adevărată tragedie s-a petrecut sâmbătă la Piatra Neamț. Un incendiu în care și-au pierdut viața 10 persoane a izbucnit la secția ATI a Spitalului Spitalului Judeţean. Nu ai cum să spui ”bine că n-a fost la noi”, poți doar să zici Doamne ferește să se repete și în alte spitale. Pentru că, din nefericire, cel puțin azi, majoritatea spitalelor din țară sunt expuse din cauza suprasolicitării acestor secții în contextul pandemiei. Nu fac excepție cele din Olt! Nici pe departe!

”MĂRIM CAPACITATEA…”

Auzim la fiecare oră, în declarații publice, de la nivel guvernamental – ministru al sănătății, premier și chiar președinte: ”mărim capacitatea ATI”. Pentru cei mai mulți aceasta este o modalitate prin care speră să acopere incompetența de care au dat dovadă în aceste luni scurse de la debutul pandemiei. Mărim capacitatea dar cu ce preț? Cu prețul pierderii unor vieți omenești. Poate pierdeau lupta cu virusul unii din cei 10 de la ATI Neamț, poate alții supraviețuiau însă conducătorii iubiți nu le-au acordat această șansă, măcar să încerce să lupte pentru viață. Mărim capacitatea, dar oare s-a întrebat vreunul dacă ”duce spitalul! Suporta aceasta „marire” care din punct de vedere electoral probabil aduce ceva capital politicianului care o scoate pe gura si-o ordonă! Trist este faptul că astfel de atitudini, pur politicianiste și iată, total iresponsabile, sunt îmbrățișate și la nivel local. Mai zilele trecute chiar ziarele locale de la noi titrau o declarație a președintelui CJ Olt în acest sens:”Avem în vedere o creştere a capacităţii.” Așadar, e boală grea! Știm da, scoasă din contex, nu e ceea ce s-a scris, e albă da’ de fapt exprimarea a fost nefericită și tot așa, explicații se pot găsi, doar timp și răbdare să ai. Dar când afli că 10 oamenii au murit din cauza unui incendiu în spitalul unde se internaseră cu speranță de viață, nu ai de unde să găsești răbdare. Poți doar să simți furie, multă furie împotriva acestui sistem, furie împotriva acestor oameni care îşi asumă postura asta de decidenţi. Să aștepți vinovați… e degeaba pentru că pe de o parte mortul e de vină iar ”hehnic” sigur Dorel cu cablu’ a făcut ceva!

”DETECȚIE LA INCENDIU… PARȚIAL!!”

De sâmbătă până astăzi pericolul nu a trecut. Dimpotrivă și la Slatina, și la Caracal el există! Gem saloanele de la ATI din ambele unități spitalicești iar fluxul de oxigen pentru pacienții cu Covid este unul crescut. Aparatele de la ATI lucrează la capacitate maximă. Sunt calibrate ele pentru debite atat de mari? Pe cine a interesat până sâmbătă? Detecție la incendiu? La SJU Slatina parțial da, restul ba! Nu doar CORUPȚIA UCIDE, ci și INCOMPETENȚA(iar ambele la un loc provoacă tragedii imense). La această categorie se încadrează chir și situația cu paturile ATI de la SJU Slatina. Alea 12 care de fapt sunt 8 pe hârtie pentru că, zic unii care consideră că au drept de decizie asupra sănătății și vieții pacienților, ”ne trebuie pentru ai noștri”. Pe selecție adică, pe afinități, pe pile și relații și chiar pe bani spun unele voci! Dacă tragedia se întâmpla la Slatina, ce se întampla cu cei patru pacienți din ATI(paturi pentru ai noștri). La anchetă, nefiind 8 pe hârtie, ceilalți patru erau făcuți… uitați? Nu e corupție!

Tot la incompetență se încadrează și deficitul de personal, în deosebi modul cum de mai bine de două săptămâni se încearcă, teoretic, ”rezolvarea” acestei probleme. Nu de ieri de azi a apărut problema, nu de la izbucnirea pandemiei, ci de ani de zile. Iar asta cu siguranță nu se rezolvă prin metoda pe care vrea să o „implementeze” „specialista” trimisă de la CJ Olt. Pentru că ce sa vezi, normarea, distribuirea personalului în spital nu se poate face ca în uzină. Nici măcar ca la CJ Olt! Pentru ca dacă tu Nicolae schimbi turele de la 12 ore la 8 ore lași descoperite secțiile pentru că…lipsa personal. Si la fel, dacă tu specialista de la CJ Olt iei o asistentăa de pe o secție care are și saloane de terapie și o duci la Infectioase(covid) îi lași pe pacienții aceia fără asistență medicală.Inovație: pe graficul de pe o secție lucrezi în altă secție! Asta…în mare, fără sa intrăm în detalii „tehnice” pe care, dacă ar fi inițiat vreo consultare cu adevărații specialiști din spital le-ar fi aflat în amănuunt și ”specialiștii închipuiți”. Dar totul se face mecanii, pentru că ei știu, pentru că ei pot! Sunt multe, prea multe problemele, prea multe deficiență însă, din nefericire, prea mare și incompetența! Ca la Slatina și la Caracal.

” OFICIALII, FĂR’ DE VINĂ CA ÎNTOTDEAUNA…”

Așteptăm cu mare interes și deschidere totală(spre publicare!) reacțiile oficiale care să contrazică toate cele de mai sus, care să asigure cetățenii(pacienți de ieri și de mâine) că niciodată în spitalele din Olt nu se poate întâmpla o asemenea tragedie. Deși… oficial de unde? Că de la CJ Olt, președintele Marius Oprescu e doar administratorul, e cu „investim în sănătate”, de la Prefectura Olt. de la Florin Homorean, nu se poate pentru că „spitalul e al lor, al pesedistilor si nu al liberalilor”, de la DSP Olt nici atât pentru că trebuie „să fie liniște, fără deranj, fără prea multă atenție la detalii(n.n. detalii care fac iată diferența dintre viață și moarte!!!)” iar de la Spitalul Slatina… care manager să exprime o poziție având în vedere ca de mai bine de două săptămâni oricine e șef după ce Stana, oficial interimar(n.n. tragedie începe de la însăși faptul că cineva a putut decide să-i dea managementul pe mână!!), e internat(n.n. normal în rezervă- e drept cu două paturi unde, totuși, nu poți spitaliza acolo pe oricine că… nu-i asa, un pat Stana, celalalt hainele lui Stana- ”pentru ai noștri”!). Ireal dar adevărat, mizerabil dar… trista realitate!

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!