Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

COVID-19// AL DOILEA FOCAR ÎNTR-UN CENTRU AL DGASPC OLT(27 POZITIVI!!!)! PIROȘCA CAUTĂ DIN NOU PISICA! POATE-I LA OPRESCU…

15. octombrie. 2020

Un al doilea focar de COVID-19 a izbucnit într-un centru din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Olt. De această dată este vorba despre Căminul pentru persoane vârstnice din cadrul Complexului Servicii Persoane Adulte Slatina. Se întâmplă din nou în instituția din subordinea directoarei Piroșca, la o lună de la focarul Spineni unde, de la primul caz(n.n.15 septembrie) și până la ultima comunicare oficială pe această speță, numărul celor confirmați pozitiv la COVID-19 a ajuns la 89 persoane, 47 fiind beneficiari si 42 salariati. Mai mult chiar s-a înregistrat și un deces(n.n. 24 septembrie), barbat de 24 de ani, care era rezident al Centrului de Ingrijire si Asistenta Spineni.

Un număr deja, al  57-lea deces!  Probabil așa l-a considerat și conducerea DGASPC Olt. Altfel cum ai putea explica situația de azi, când după ce îți izbucneșete în față un astfel de focar, când ai și un deces, continui să ”manageriezi” cu aceeași lipsă de implicare, cu aceeași nepăsare?! Pe toate liniile, de la materialele de protecție, la obligațiile legale privind testarea, la circuitele la fel de obligatorii și lista continuă.

• Materiale de protecție cu… porția!

De la președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, citire, din martie și până deunăzi s-a comunicat că toate structurile din subordinea instituției pe care o conduce dispun de materiale de protecție. Toate! Așadsar și DGASPC Olt pentru TOATE centrele aflate în subordine, fie că vorbim de cele păentru persoane vârstnice, fie de cele pentru copii. Numai că asigurările lui Oprescu nu s-au regăsit în fapt! O mască pe cap de angajat timp de zile bune, până la o săptămână- așa a asigurat Rădița Piroșca protecția personalului și implicit a beneficiarilor în marea parte a celor opt luni scurse deja de la începutul pandemiei. Doar ”atenționările” de sus au mai scos-o din când în când din această… practică, bineînțeles pe termen limitat, câteva zile și-apoi din nou… austeritate! Se impune precizarea că echipamentele de proteție pe care Rădița Piroșca era OBLIGATĂ(n.n. nu e o chestiune opțională!) să le asigure salariaților și beneficiarilor, nu s-au achiziționat din salariul doamnei director și fișa postului domniei sale nu prevede obligația de a face economie. NU când este vorba despre sănătatea și viața celor pe care a fost PUSĂ!!! pe recomandare să-i conducă, NU mai ales în vreme de pandemie!

• Pe linia testărilor… același dezastru.

Conform metodologiei stabilită de către INSP, personalul de îngrijire și beneficiarii trebuie testați de două ori pe lună, respectiv la 14 zile. Conform ordinului 807/2020 cu toate modificările aferente, la articolul 2, este menționat în mod explicit pentru centrele rezidențiale de îngrijire a persoanelor vârstnice cum se procedează. Prevederea se aplică căminelor private, dar și celor de stat, tuturor, nu se face diferențierea. Așadar vorbim de o obligație stipulată într-un ordin, una care îi revenea conducerii DGASPC Olt. Asta bineînțeles în cazul în care am fi avut în față o conducere responsabilă și nu una care a realizat în opt luni de zile doar DOUĂ TESTĂRI! Una în martie și ce-a de-a doua zilele acestea! De ce? Pentru că d’aia, pentru că recomandarea pentru a ocupa această funcție e menținută în continuarea dincolo de orice focar, dincolo chiar și de orice viață pierdută!

• Circuitele… aceleași și înainte dar și în timpul pandemiei!

La fel ca și în unitățile medicale,încă de la debutul pandemiei s-a pus un mare accente pe crearea și în centrele de îngrijire și asistență a unor circuite care să asigure protecția personalului și a beneficiarilor! Poate au pus accent alții. Treaba lor! La Olt, la nivel de DGASPC, nici urmă de… accent! Aceleași circuite și înainte dar și în timpul pandemiei! Profesionalism în floare, nu glumă!

•PISICA, UNDE E PISICA?!

Cum a fost posibil ca la o lună de zile să izbucnească un nou focar la DGASPC Olt? Explicațiile pentru proști sunt deja pregătite. Una sună cam așa: ”la gradul de răspândire care este acum e greu să oprești virusu’ doar cu mască”(n.n. persoană importantă, nu spui cine). Da’… ghinionpentru autor, de fapt pentru cei care s-au infectat căci ei au de suferit, n-a fost nici mască la personal, așa că cine să oprescă virusu’? A circulat liber, deci gata focarul! O alta, cu care ne-am obișnuit deja, e cu pisica ce stă azi să fie aruncată. Așa cum s-a întâmplat în cazul de la Spineni când Rădița Piroșca a aruncat-o direct în curtea SJU Slatina. Că beneficiarul, că pacient la SJU Slatina, că retur la centru și de aici focarul. Fie un lup mâncat de oaie, dar de unde răspândirea de la o singură persoană în condițiile în care ceilalți au purtat materiale de protecție, în condițiile în care circuitele au funcționat ca la carte? Ce contează, sunt detalii, s-a pus batista pe țambal, s-a ridicat preșu’ și gunoiu’ e la adpăpost. Așa cum e și Piroșca. La adăpost și în septembrie, tot acolo și azi, pe socializare, prima la laude aduse iubiților conducători!

Focarul e abia la început! Azi 27 de persoane! Mâine… rămâne de văzut! Niște numere, atât la confirmați cât și la decedați!

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!