Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

VÂLCOV DĂ STARTUL MARILOR DOSARE DE CORUPȚIE: PRIMUL LA JUDECATA CURȚII EUROPENE DE JUSTIȚIE!

30. iunie. 2020

Marile dosare de corupție sunt în stand by după ce ICCJ a decis sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene la decizia CCR din 3 iulie 2019 care a stabilit că există un conflict între Parlament și ÎCCJ și a anunțat că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive. Instanţa supremă vrea să afle de la CJUE dacă deciziile Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene. De asemenea, judecătorii români doresc să afle dacă tratatele şi deciziile UE se opun adoptării unei decizii de către Curtea Constituţională privind compunerea completurilor de judecată. Printre cei ale căror procese au fost suspendate se numără Darius Vâlcov , Elena Udrea, Victor Ponta, , Constantin Niţă, Traian Berbeceanu, cea mai recentă decizie de sesizare și implicit suspendare a procesului penal fiind luatîă în cazul Alinei Bica.

Dintre aceștia fostul primar al Slatinei ar putea fi ”deschizător de drum”, având în vedere că prima decizie a CJUE va fi luată în dosarul lui, fiind deja stabilit termenul de judecată. Pe 8 septembrie ar urma să susțină apărătorii inculpațiilor din dosarul Vâlcov pledoariile la Curtea de Justiție a Uniunii europene. Este al treilea termen stabilit pentru dezbaterea sesizării ridicată din oficiu în octombrie 2019 de completul de cinci judecători ai ICCJ care ar fi trebuit să judece apelul în dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat pe fond la o pedeapsă de 8 ani cu exeutare. Atât la termenul din 24 martie cât și cel din 2 a fost amânată cauza urmare a situației generată de epidemia de coronavirus.

În aceeași ședință din 8 septembrie vor susține pledoariile și apărătorii fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, cauza acestuia și a lui Vâlcov fiind conexate pentru faza orală.

Între timp Vâlcov așteaptă pronunțarea pe fond în alte două dosare de corupție, respectiv de la Tribunalul Dolj- 7 iulie 2020- unde a fost judecat pentru două fapte de luare de mită și una de trafic de influență și de la Tribunalul Gorj- inculpat pentru instigare la dare și luare de mită- 13 iulie 2020.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!