MALL-UL ȘI BLOCUL, CONSTRUCTORU’ ȘI PULIFRICIUL: S-A STRICAT AFACEREA IMOBILIARĂ DE LA UNITATEA MILITARĂ! PANDEMIA, BAT-O VINA…
Din ciclul ”cine a fost primul ..oul sau gaina”, cine-a fost primul? Mall-ul sau investitoru’?! Dilema rămâne în ambele cazuri, deși cu mari șanse de ”rezolvare” în cazul mall-ului de la Slatina care momentan e în stand by, cum însuși primarul Slatinei, Emil Moț, a confirmat public. Și el, mall-ul dar și … ”adiacentele”. Pentru că așa cum de la început a fost ”pachet” la fel a intrat și acum în stand by. Un aspect ce pentru mulți a trecut neobservat a fost pus pe tapet încă de la începutul ”proiectului” și începutul anului atunci când au fost aprobate în Consiliul Local Slatina trei hotărâri cu privire la concesioarea unor parcele de teren situate in municipiul Slatina, strada Tunari nr. 1, nr. 1A si nr. 1C. Concret, este vorba de terenul de la fosta Unitate Militară. Astfel au fost aprobate HCL Nr. 9/21.01.2020– aprobarea studiului de oportunitate, concesionarea prin licitatie publici a terenului in suprafață de 3500 mp, HCL Nr. 10/21.01.2020– aprobarea studiului de oportunitate, concesionarea prin licitatie publică a terenului in suprafată de 62013 mp și HCL Nr. 11/21.01.2020– aprobarea studiului de oportunitate, concesionarea prin licitatie publica a terenului in suprafatA de 8479 mp. Terenul în suprafață de 62.013 mp pentru mall, iar celelalte pentru ridicarea unor ansambluri rezidențiale.
Initiativa Primarului Municipiului Slatina, prin referatul de aprobare corespondent, nota de fundamentare a Directiei Administrate Patrimoniu și bineînțeles raport de evaluate aferent elaborat bneînțeles de unica și preferata abonată la bugetul local S C. Tea Invest S.R.L.(”puiuțu’”creat de soții Bărbulescu după modelulul Millenium Topographica, a zis Vâlcov în instanță!), Hotărârile aprobate, dispoziție parafată pentru constituire Comisie de evaluare a ofertelor privind licitatia publica și gata! Să înceapă dansul în trei. Trei ”investitori”, pentru trei proiecte însă pe modelul 3în1!
Un mall, 2 investitori, azi… stand by
62013 mp, evaluat la 7.752.000 euro, echivalentul a 36.919.000 lei, stabilit la cursul euro comunicat dc BNR la data evaluarii. Valoarea unitara a terenului fiind de 125 curo/mp. echivalentul a 595,34 ki/mp. Pretul minim de pornire al licitatiei pentru concesionarea terenului mentionat de 7.752.000 euro pentru suprafata de tcren de 62.013 mp, echivalentul a 36.919.000 lei. Prețul de concesionare, reprezentand redeventa concesiunii. adjudecat la licitatie, se va achita de concesionar in termen de 49 ani- 30 % din se va achita la data incheicrii contractului de concesiune iar – diferenta de 70% in termen de 49 de ani, in rate anuale egale, temenul scadent find data de 15 a lunii decembrie a fiecarui an.
A venit investitorul, au pus umărul și consilierii, și primarul și restul prietenilor, s-au purtat discuțiile și când să zică HOP s-a schimbat modificarea: s-a răzgândit investitorul. Dar pe repede înainte, oarecum pe aceeași filieră asupra căreia vom reveni în perioada următoare, s-a găsit al doilea investitor cu care discuțiile au fost atât de avansate încât și se panicaeră liberalii că mâine e gata mall-ul și le mai suflă Moț niște procente și de aici. Cam șa arătau, în linii mari(cum am spus, revenim cu detalii) înainte de pandemia de Covid-19.
Ansambluri rezidențiale, new entry pe imobiliare, clienți vechi, afacere eșuată…
Teren in suprafata de 8479 mp, evaluat tot pe mâna finei la 1.060.000 euro, echivalentul a 5.048 000 lei, valoarea unitara a terenului find de 125 euro/mp, echivalentul a 595.34 lei/mp. Pretul minim de pornire a licitatiei, a fost stabilit la 1.060.000 euro echivalentul a 5.048.000 lei, condițiile achitării redevenței de către concesioar fiind aceleași ca cele de mai sus, 30% din cuantumul total se achita la data incheierii contractului de concesiune iar diferenta de 70% in termen de 49 de ani.
Se aprobă preţul minim de pornire a licitaţiei, reprezentand nivelul minim al redevenței pentru
concesionarea terenului în suprafaţă de 8479 mp identificat potrivit art.1, de 610.500 euro, echivalentul a 3.008.700
lei, stabilit la cursul euro
Teren in suprafață de 3500 mp, evaluat pe raport de S C. Tea Invest S.R.L. la 437.300 euro, echivalentul a 2.084.000 lei, stabilit la cursul euro comunicat de BNR la data evaluar’ valoarca unitara aterenului find de 125 euro/mp. echivalentul a 595.34 lei/mp. Licitația a pornit de la prețul minim de e 437.300 euro, pentru suprafata de teren de 3500 mp, echivalentul a 2.084.000 lei. Condițiile achitării redevenței fiind aceleași.
Licitația a avut loc, fericiții câștigători Ungureanu Mircea(TEREN 8479 mp,) și Cristi Ghenciu(TEREN 3500 mp,) nu s-au mai prezentat însă să-și ridice… premiul! Au licitat, au depus taxa aferentă, bineînțeles în deplină cunoștință a obligațiilor dar mai ales al prețului terenului, însă aici s-a oprit totul. Valoarea terenului nu a mai fost achitată de nici unul dintre cei doi!
Pandemia a stricat… jucăria!Ce s-a întâmplat cu mall-ul, investitorul, constructorul și pulifriciul?
Pe timpul pandemiei părți dintr-un mecanism ce părea atât de bine pus la punct încât să funcționeze până la finalizarea proiectului(3în1) fără nici cea mai mică eroare, s-au stricat! Ca la domino, cum ne-am obișnuit deja din vremea administrației Vâlcov-Prina, au căzut și cele 3 investiții. În ordine mall-ul și după el au făcut pas în spate atât Ungureanu cât și Ghenciu. De ce? Pentru opinia publică, pandemia bate-o vina. Explicația lipsei încasărilor pe FDI spre exemplu, promise și chiar garantate de diverse voci dar nematerializate bineînțeles, sau cea potrivit căreia prețul era prea mare- în condițiile în care la momentul licitației acesta era cunoscut- sunt pentru… pisicuți sau pulifrici. Nici măcar faptul că primul răzgândac a fost investitorul cu mall-ul, astfel că fără acest complex piața nu ar mai fost atractivă pentru ceilalți doi, nu stă în picioare prea mult. Pentru cunoscători… ”eroarea” intervenită între părți se anunță a fi una cu urmări ce vor deveni vizibile mai devreme decât se așteptă chiar actorii implicați. Că în gașca veselă s-a luat decizia ca toată lumea ”să se dea la fund” în perioada următoare este un punct de pornire în conturarea explicației care i-a făcut pe ”investitori” să lase din mână afacerea imobiliară. Că pe timpul pandemiei, niște unii, dintre sforari nu din cei băgați la înaintare, s-au adaptat vremurilor și miros fin având în afaceri n-au putut sta departe de achizițiile cu cântec despre care urmează să citim în niște rechizitorii, este încă un pas, de data aceasta important, spre explicația finală. Acesta-i firul ce trebuie urmat, de aici vor veni surprizele, de aici și explicațiile!
P.S. De reținut: proiectul 3în1 e în stand by până când va fi liniște. Se va relua, să nu aibă cineva vreun dubiu în acest sens. Afacerea rămâne și, mai devreme sau mai târziu, se va încheia!