Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

DOSAR VÂLCOV// CJUE A STABILIT TERMEN PENTRU SESIZAREA ICCJ: REJUDECARE SAU APEL!

06. mai. 2020

Curtea de Justiție a Uniunii Europene  a stabilit deja termenul la care va dezbate sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare cu executare, după ce la termenul anterior din 24 martie s-a dispus amânarea cauzei din cauza epidemiei de coronavirus care a afectat întreaga lume. Pe data de 2 iunie magistrații CJUE vor stabili dacă dosarul lui Vâlcov se va rejudeca sau se va merge pe apel.

Prin sezizarea CJUE, ridicată din oficiu de ICCJ în octombrie 2019 chiar în ziua în care avocații din dosarul lui Darius Vâlcov erau pregătiți să invoce decizia CCR pe completurile specializate pentru a obține rejudecarea procesului, cei cinci judecători vor să verifice dacă decizia CCR pe completurile specializate încalcă sau nu o directivă europeană privind combaterea spălării banilor. Sezizarea constă în patru întrebări.

Magistrații instanței supreme au decis sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, în dosarul lui Darius Vâlcov, cu privire la 4 întrebări privind decizia CCR din 3 iulie 2019care a stabilit că există un conflict între Parlament și ÎCCJ și a anunțat că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

Până la soluționarea cauzei la CJUE dosarul Vâlcov a fost suspendat. Fostul primar al SLatinei a fost trimis în judecată în anul 2015, de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile. Pe 8 februarie 2018, fostul ministru al Finanţelor şi fost consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost condamnat, în primă instanţă, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la opt ani de închisoare. Completul de 5 judecatori din acest proces este format din Ana Hermina Iancu, Andrei Claudiu Rus, Lavinia Lefterache, Marius Foitos si Ioana Bogdan.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!