Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

# LINIA ÎNTÂI SJU SLATINA APRECIAȚI DE CEI PENTRU CARE LUPTĂ, CEI CARE CONTEAZĂ!

09. aprilie. 2020

Sunt mai bine de două săptămâni de când cadrele medicale de la Spitalul Județean Slatina au intrat la propriu în lupta cu virusul COVID 19 și ce să vezi, în aceast spital atât de hulit de mulți în ultimii ani, ba chiar și azi, NIMENI NU ȘI-A DAT DEMISIA! Toți au rămas în prima linie! Și nu de frica amenințărilor cu dosare penale sau pierderea dreptului de liberă practică lansate de la cel mai înalt nivel în urmă cu ceva timp, nici pentru că li s-au promis bani în plus la salariu- de la un anunț după modelul ”mai dă-le o sută de lei,Nicule!”, nuanțat ulterior de ministrul Sănătății(medic și el, probabil împărtășind același sentiment de mituire ca mulți alți colegi!)ca ”spor de periculozitate”. Au rămas! Sunt acolo de ieri, sunt azi și rămân și mâine! E mai mult decât o alegere, nici datorie nu cred că e. E pur și simplu sacrificiu de sine, e o sete de a-i face bine pe cei din jurul lor și de a le face bine, fie că îi tratează sau doar le oferă un strop de alinare celor greu încercați, care e zbat între viață și moarte, sau care- asimtomatici fiind, nu au stări specifice însă o imensă teamă că în orice moment lucrurile se pot schimba. Unii dintre noi, foarte mulți din păcate, care azi stăm pe canapea și aruncăm vorbe(fapte de unde!) pentru că, nu-i așa, e bine acasă, n-am putea să ne sacrificăm nici pentru binele propriu, alegând mereu și mereu căile ușoare ale vieții. Lupta cu acest virus începe pe stradă, acolo unde fiecare trebuie să respecte regulile impuse, unde fiecare trebuie să se protejeze pe el însuși și astfel pe cei din jur. Dar bătălia cea mai dură, lupta pentru supraviețuire, decisivă în actualul context, se dă în interior, în secții, în saloanele în care ajung persoanele infectate de coronavirus. Abia după ce trec de poarta spitaului începe bătălia. De la triere, la respectarea circuitului, la primele analize, stabilirea tratamentului(inițial pentru că oricând se poate intra pe o ată schemă de tratament în funcție de evoluția stării de sanatate) și tot ceea ce înseamnă asistență medicală. Sunt numiți eroi în alb! Unii o fac din păcate să dea bine la public, alții o folosesc deja ca pe o lozincă, un șablon lipsit de substanță.

Am avut, să zicem… emoții, zilele trecute când am discutat cu un aparținător al unuia dintre pacienții depistați pozitiv și internați la Spitalul Județean Slatina. Mi-a fost cumva teamă că mi se va spune că e de rău, că tocmai acolo unde viața trebuie să aibă prioritatea e o problemă și lucrurile nu funcționează așa cum se spune oficial. Sau mai multe!

Dar, cum am spus încă de la început, bune sau rele, trebuie spus lucrurilor pe nume chiar dacă poate fi deranjat X sau Y, frica trebuie depășită pentru ca războiul să fie câștigat cu cât mai puține victime(ideal ar fi fără!). Am avut la fel de mari și ezitările în a aduce în atenție mesajele primite. Dar, în aceste zile în care sistemul medical deși este greu încercat din cauza creșterii cazurilor de coronavirus continuă să fie denigrat, eroii noștri merită să știe că SACRIFICIUL ESTE RESPECTAT!

”Eu am luat zilnic legătura aici. Şi sincer eu am fost impresionată…au fost extraordinari la orice am apelat eu. Cu mine toată lumea a fost exemplară..nu am de comentat ca este un dumnezeu sus! …eu sincer am fost mulțumită de cum s-au purtat fetele…zi de zi am fost acolo..in rest de starea de sănatate vorbeam cu medicul..”

Cred că dincolo de lozinci, astfel de reacții sunt adevărata recunoaștere a sacrificiului lor. Respectul, un simplu ”multumesc” poate cântării mai mult decât orice bonus.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!