Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

CURTEA DE APEL CRAIOVA- DECIZIE DEFINITIVĂ ÎN DOSARUL DE CORUPȚIE DE LA FINANȚE OLT!

15. aprilie. 2019

Magistrații Curții de Apel Craiova au respins contestațiile inculpaților din dsarul de corupție de la Administraţa Judeţeană a Finanţelor Publice Olt împotriva încheierii de cameră preliminară de la Tribunalul Olt prin care au fost respinse cererile şi excepţiile invocate de către inculpaţi prin apărători, ca nefondate. Decizia CA Craiova este definitivă astfel că urmează să înceapă judecata pe fond în cauză.

Solutia pe scurt: Respinge contestaţiile ca nefondate. Obligă contestatorii la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de 100 lei fiecare. Onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu se vor achita din fondurile Ministerului Justiţiei rămânând în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa Camerei de consiliu azi, 10.04.2019.

Este vorba despre patru angajați ai AJFP Olt printre care şi şeful instituţiei, trimişi în judecată de procurorii DNA-Craiova pentru fapte de corupţie. Procurorii DNA-Craiova au stabilit că în perioada ianuarie 2009 – august 2014, S.C. Gardienii S.R.L., a cărei activitate a fost coordonată de inculpatul Constantin Popa, nu şi-a îndeplinit obligaţiile fiscale, sustrăgându-se de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA datorată în raport de activitatea efectivă a agentului economic. „Concret, în toată perioada menţionată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidenţiate la rubrica “TVA deductibil” sume mai mari decât cele susţinute de documentele de evidenţă primară (facturi de achiziţie de bunuri şi  servicii de pe teritoriul naţional) înregistrate în evidenţa contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil, a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societăţii comerciale, cu consecinţa micşorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat. Începând cu luna iulie 2012, activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv şi girată de către inculpata Prunişoară Gheorghiţa, deşi exista o incompatibilitate evidentă cu funcţia publică pe care o deţinea – consilier superior cu atribuţii de control în cadrul D.G.F.P. Olt – Activitatea de Inspecţie Fiscală. Mai mult, cu prilejul realizării în luna octombrie 2012 a unei inspecţii fiscale la S.C. Gardienii S.R.L., inculpata Prunişoară Gheorghiţa, cu încălcarea prevederilor legale, nu a menţionat în raportul de control situaţia reală cu privire la TVA de plată sustrasă în mod  ilegal, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în cuantum de 4.770.253 lei, concomitent cu obţinerea de foloase necuvenite în acelaşi cuantum pentru firma “protejată”, se arată în rechizitoriu.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!