Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

NOAPTEA MINȚII: DOI ANI LA RÂND EMIL MOȚ A AVUT ACCES LA INFORMAȚII CLASIFICATE ÎN NUMELE LUI POPA!  SRI OLT FACE BINE MERCI!

30. octombrie. 2018

La mai bine de doi ani de la instalarea în funcția de primar al Municipiului Slatina, Emil Moț și-a adus aminte să dea dispoziție de primar prin care să actualizeze lista persoanelor care necesită acces la informații clasificate ca secret de serviciu. Potrivit legislației în domeniu,″informaţiile a căror divulgare este de natură să determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat se clasifică secrete de serviciu″. Conducãtorul  autoritãţilor si instituţiilor publice este bligaţ sa stabileascã informaţiile care constituie secrete de serviciu si regulile de protecţie a acestora, sa coordoneze activitatea si sa controleze mãsurile privitoare la pãstrarea secretului de serviciu, potrivit competentelor, in conformitate cu normele stabilite prin hotãrâre a Guvernului. Accesul personalului la informatiile secrete de serviciu este permis numai in baza autorizatiei scrise, emisa de conducatorul unitatii iar persoana care urmeazã sa desfãşoare o activitate sau sa fie incadrata într-un loc de munca ce presupune accesul la informaţii clasificate va prezenta conducãtorului unitãţii un angajament scris de pãstrare a secretului. Ce te faci însă când tocmai conducătorul unității.

Dar ce te faci când însuși conducătorul uită se să actualizeze pe el însuși(n.n. presupunând că certificatul ORNISS îl posedă din iunie 2016…?!). Deși primar cu acte, Moț a avut acces la informații secret de serviciu (n.n. Informaţiile prevãzute la alin. (1)-secrete serviciu- vor purta pe fiecare pagina si menţiunea „personal”, când sunt destinate strict unor persoane anume determinate.) în numele fostului interimar Emil Popa. Asta deși, legal ″retragerea autorizatiei de acces la informatii secrete de serviciu se face de catre conducatorul unitatii detinatoare(n.n. Emil Constantin Stelian Moț) la incetarea raporturilor de munca ori de serviciu, dupa caz, dintre unitate si detinatorul autorizatiei sau a calitatii de demnitate publică(n.n. Emil Costin Popa!). Dispoziția datată din 8.10.2018 confirmă această stare de fapt. Una la care s-a ajuns nu doar pentru că a fost tratată cu seriozitate zero de responsabilii de la Primăria Slatina, dar și pentru că… n-a sărit nici în ochiul SRI Olt. N-are oare instituția atribuții în  vederea coordonãrii activitãţii si exercitãrii controlului asupra mãsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate? Nu cumva SRI este instuția care printre altele  realizeazã la fata locului verificãri si revizuiri de programe care vizeazã protecţia informaţiilor clasificate? Întrebăm, nu dăm cu paru′ și tare ne-ar interesa un răspuns. De la SRI Olt bineînțeles, de la Moț poate peste alți doi ani când se mai actualizează o dată!

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!