Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

ȘEFUL DIICOT OLT ȘI PRIM PROCURORUL PJ CORABIA- DECLARAȚIE DE INDEPENDENȚĂ!

04. iunie. 2018

Peste 700 de procurori au semnat până în prezent o  ”declarație de independență”, ca reacție la decizia Curții Constituționale a României privind revocarea șefei DNA, precizând că ministrul justiției nu poate avea niciun rol în cariera magistraților, singurul garant fiind CSM. Ei mai spun că decizia CCR nu poate valida implicarea factorului politic în justiție.  Inițiatorilor li s-au alăturat  205 de judecători și 138 de auditori de justiție. Printre procurorii semnatari se numără Ionuț Călina recent numit procuror șef al DIICOT Olt și prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia.

Singura instituție care gestionează cariera procurorului și singurul garant al independenței procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii, conform art. 1 alin. (2) din Legea 304/2004, Ministrul Justiției neavând și neputând să aibă niciun fel de rol sau implicare în cariera individuală a procurorului, acest principiu neputând să fie modificat prin inserarea unei alte sintagme în decizia Curții Constituționale, instituție ce nu are competență de legiferare pozitivă″, se arată în document. Semnatarii declarației atrag totodată atenția că evaluarea profesională a procurorilor și modalitatea de accedere în funcție trebuie să aibă la bază sistemul meritoriu, condiții și reguli clare și transparente și lipsa arbitrariului.

Pe lista celor 1059 de de semnatari se regăsesc și alți șase procurori de la parchetele locale- Popescu Cristian PJ Caracal, Popescu Cristian Ovidiu PJ Caracal, Serban Irina PJ Slatina, Marinel Nicolae PT Olt, Dorcu Lavinia PJ Corabia, Ciobanu Ionica Daniel PJ Caracal. Au primit până acum și susținerea a doi judecători-Lucian Cosmin Manoloiu și Padeanu Catalina Petruta  de la Judecătoria Slatina.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!