Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

PRIMARUL DE LA COTEANA, AUTODENUNŢ ÎN SALA DE JUDECATĂ: 8 ANI AM SEMNAT DOCUMENTE ÎN ALB!

17. octombrie. 2017

Trimis în judecată de procurorii Curţii de Apel Craiova pentru  săvârşirea a trei infracţiuni de conflict de interese şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, primarul comunei Coteana a susţinut marţi la judecătoria Slatina declaraţia de inculpat. Aceeaşi de la urmărirea penală, nerecunoaştere a faptelor însă de acord totuşi să presteze muncă în folosul comunităţii de va fi găsit vinovat.

În rechizitoriul nr.919/P/2015, din data de 17.11.2016 procurorii au reţinut faptul că inculpatul, viceprimar fiind, a acordat prin încredinţare directă trei contracte de lucrări firmei la care acţionar este fratele său. În faţa preşedintelui de şedinţă Costea Vasile a încercat să-şi susţină nevinovăţia invocând, pe principiul mortul e de vină, grave presiuni din partea fostului primar(azi decedat), însă recunoscând că semnătura îi aparţine:

„Toate declaraţiile acelea pe care le vedeţi în dosar au fost scrise de altă persoană. Eu am semnat dar în alb. Că le semnam. Nu m-am gândit că ar putea fi probleme, aveam şi eu 20 de ani de când lucra în primărie şi nu m-am gândit vreodată că ′or să fie repercusiuni„. Deşi îşi bazează întreaga apărare pe „autoritatea dictatorială” pe care o manifesta Victor Dima, nici azi, la 5 ani de la semnarea primului contract de lucrări, Costea nu consideră că semnarea în alb a a unor documente oficiale ar fi o ilegalitate:

Procuror:Ce pregătire are inculpatul?

Inculpat: Liceul. Am liceul.

Procuror: Am înţeles, ca absolvent de liceu(şi mai am o postliceală de contabilitate- intervine inculpatul), ok şi o postliceală, consideraţi că era legal să semnaţi  documente în alb, orice document nu doar acelea de la dosar?

Inculpat: Deci… nu am ştiut!

Procuror: Era legal sau nu?(preşedinte: răspundeţi doamnei procuror scurt!)

Inculpat: Păi nu ştiu dacă era legal.

Procuror: Aţi făcut plângere primarului pentru abuz având în vedere că acuzaţi comportament abuziv şi ameninţări ?

Inculpat:Nu!

Procuror: De ce nu v-aţi dat demisia?

Inculpat:Am vrut să îmi dau demisia da aveam nevoie…, aveam fetele la facultate.

Procuror: Aţi solicitat să citiţi acele documente înainte să le semnaţi?

Inculpat:Nu. Nu am solicitat să observ conţinutul lor. Nici nu cred că mi le dătea…

Judecător: Şi cum, dumneavostră semnaţi aşa teancuri de documente. Nu le citeaţi, nu vă uitaţi, semnaţi orice, chiar orice?

Inculpat: Da, a venit cu un teanc. Erau toate acolo: declaraţii, contracte, tot ce e nevoie la achiziţii. Semnam tot!

Nu doar că semnătura în alb nu îi pare a fi o ilegalitate, dar în declaraţia de inculpat, Costea Vasile se autodenunţă chiar în faţa instanţei şi de ce nu spre atenţia procurorilor: „Făceam, semnam aşa. De vreo opt ani am semnat. Nu au fost niciodată probleme până la asta”. Deşi reclamă abuz şi presiuni, recunoaşte că nu a refuzat niciodată nici un document la semnat din calitatea sa de responsabil cu achiziţiile(n.n. împuternicit prin dispoziţie scrisă a primarului) pentru că îl cunoştea bine de ani de zile pe fostul primar.

Greu la deal cu boii mici, dar şi mai greu cu explicaţiile. Mai ales atunci când ele sunt contradictorii: era dictator dar de fapt erau prieteni, îl ameninţa cu demiterea dar de fapt fostul primar l-a propus în  şedinţa de constituire a CL Coteana ca viceprimar, şi aşa mai departe pentru că nu doar fostul primar, azi decedat- deci în imposibilitatea de a se apăra în faţa tirului de acuzaţii, este arătat cu degetul. Primarul   îl aruncă în joc chiar şi pe fratele său despre care spune că era „mai bun prieten cu Dima” şi, mai mult, îl suspectează pe acestea că „poate la înţelegere cu primaru′” nu i-a comunicat că societatea sa execută lucrarea şi că semnătura lui pe documentele oficiale este ilegală. Practică veche,din ce în ce mai des adoptată de inculpaţi, orice pentru libertate: „Eu zic să îl audiem şi pe fratele meu. El mai avusese lucrări cu Primăria Coteana, nu erau primele. Se cunoştea cu primaru, erau şi vecini, au copilărit împreună.

Reamintim că tot pe masa procurorilor Curţii de Apel Craioa se află în lucru şi dosarul vizelor de flotant eliberate de Primăria Coteana, condusă de inculpatul în cauză, înaintea alegerilor locale din iunie 2016.

 

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!