Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

ÎNCEPE JUDECATA PE FOND ÎN DOSARUL PRIMARULUI DE LA COTEANA!

26. iulie. 2017

Judecătoria Slatina a dispus începerea judecății pe fond în dosarul în care primarul comunei Coteana a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru infracţiunile de conflict de interese ( 3 fapte) și fals în declarații. Decizia a fost luată după ce procurorul din cadrul PCA Craiova, în urma constatării nulităţii relative a mijloacelor de probă reprezentate de declaraţiile martorilor Marcu Silvia Teodora, Enaru Gheorghe, Valcea Aritica, Stoichicescu Marian, Motoi Constantin Nastase si Faina Constantina Paula dupa data de 25.07.2016 şi excluderii probelor obţinute prin aceste mijloace de probă dispuse de judecătorul de cameră preliminară, a menţinut dispoziţia de trimitere în judecată.

Astfel, Judecătoria Slatina, ″constatând legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 919/P/2015 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală (cu excepţia probelor excluse prin încheierea din 05.07.2017), dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Costea Vasile.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova  a dispus în noiembrie 2016 trimiterea în judecată a primarului pentru săvârşirea a trei infracţiuni de conflict de interese şi trei infracţiuni de fals în declaraţii. Este vorba despre trei contracte pe care, în februarie 2012, Vasile Costea fiind viceprimar, le acorda prin încredinţare directă chiar fratelui său. Membru al comisiei de evaluare, pe propria răspundere SUB INFRACŢIUNEA FALSULUI ÎN DECLARAŢII,Vasile a declarat că nu are calitatea de rudă, până la gradul al patrulea cu persoane care fac parte din consiliul de administraţie⁄oraganu de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanţi. Dar ce să vezi, în urma analizei ofertelor depuse de constructori a fost declarată câştigătoare SC RO CONSTRUCT MC SRL, reprezentată prin ing. Costea Ion în calitate de executant!!! Fix firma fratelui viceprimarului.

Cu stimă şi consideraţie a semnat pentru primar Vasile Costea comunicarea de acceptare a ofertei câştigătoare, transmisă chiar firmei fratelui său. Dar lucrurile au mers mult mai departe, până într-acolo încât inclusiv recepţia lucrărilor a fost vizată de acelaşi frate viceprimar, preşedinte al comisiei de recepţie din care au mai făcut parte Stoichicescu Marian(n.n. actual viceprimar) dar şi Vâlcea Aritica. Aşadar  unde inginerul repara, venea viceprimarul şi punea viza de conformitate calitativ şi cantitativ. Plata din bani publici. Frăţeşte! De la prima semnătură până la ultimul bănuţ, pe propria răspundere, asumându-şi consecinţele legii penale care sancţionează falsul în declaraţii şi conflictul de interese.

«La data de 17.02.2012, inculpatul Costea Vasile – viceprimarul comunei Coteana, judeţul Olt, a întocmit referatul înregistrat sub nr. 2607/15.07.2011, cu privire la necesitatea achiziţionării unor lucrări de reparaţii şi renovare la sediul Primăriei comunei Coteana  şi realizarea unei alei betonate de circa 20 m. Ulterior, acesta a întocmit nota justificativă, privind selectarea procedurii de achiziţie, privind lucrarea „Reparaţii şi renovare sediul Primăriei Coteana şi turnarea unei alei betonate”, valoarea achiziţiei fiind estimată la 13.000 lei. Totodată acesta a stabilit obiectul contractului şi criteriile de selecţie potrivit art.  19 din OUG nr. 34/2006. Acţionând în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi urmărind să producă un folos patrimonial fratelui său C.I., inculpatul Costea Vasile a înaintat, la data de 05.03.2012, mai multe solicitări de a depune oferte, mai multor societăţi comerciale, printre care şi S.C. RO CONSTRUCT MC S.R.L. Slatina – al cărei asociat unic şi administrator era fratele său C.I. În calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor, la data de 15.03.2012, inculpatul Costea Vasile a dat o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate, în care a învederat, în mod necorespunzător adevărului, că nu avea calitatea de rudă, până la gradul al patrulea inclusiv, cu persoanele care făceau parte din consiliul de administraţie sau organul  de conducere al unuia dintre ofertanţi deşi, în realitate, era frate (rudă de gradul II) cu C.I.   În aceeaşi calitate, de membru al comisiei de evaluare a ofertelor, inculpatul Costea Vasile a propus ca achiziţionarea lucrărilor solicitate să se facă de  la S.C. RO CONSTRUCT MC S.R.L. Slatina, prin cumpărarea directă, oferta S.C. RO CONSTRUCT MC S.R.L. Slatina fiind de 9.677,42 lei. La data de 20.03.2012, a fost încheiat contractul de lucrări nr. 990, între Consiliul Local Coteana – în calitate de achizitor şi S.C. RO CONSTRUCT MC S.R.L. Slatina – în calitate de executant, societate reprezentată de C.I., prin care se stabilea valoarea lucrărilor de reparaţii şi renovare la sediul Primăriei Coteana, la preţul  de 12.000 lei cu TVA, contractul fiind semnat din partea Primăriei Coteana de inculpatul Costea Vasile. După executarea lucrărilor, inculpatul Costea Vasile, în calitate de preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, a semnat procesul-verbal de recepţie nr. 1286 din 06.04.2012, prin care se atesta că lucrările executate corespundeau din punct de vedere cantitativ şi calitativ». (rechizitoriu)

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!