TREI lucruri pe care specialiștii NU le recomandă pentru a face față stresului
Există o multitudine de lucruri sau activități la care tinerii apelează pentru a face față stresului cotidian și pentru a-și trage sufletul după un task dificil. Totuși, nu toate activitățile sunt lăudate și recomandate de specialiști. De exemplu, unele dintre aceste aspecte ar putea atrage consecințe asupra sănătății și unele dintre ele se pot transforma în dependență. De aceea, atunci când o persoană are intenția de a-și crea un nou obicei, trebuie să fie atentă și la consecințe. În cele ce urmează, vei descoperi câteva lucruri pe care specialiștii nu le recomandă pentru a face față stresului.
Iată câteva aspecte în fața cărora specialiștii se împotrivesc, atunci când vine vorba despre înfruntarea stresului zilnic
- O activitate se poate transforma rapid într-un obicei, mai ales dacă este întreprinsă des sau chiar zilnic. Specialiștii trag un semnal de alarmă și vorbesc deschis despre riscurile la care oamenii se expun atunci când fac anumite lucruri. De exemplu, unul dintre cele mai des întâlnite activități este chiar fumatul. Odată cu pandemia, mulți tineri s-au îndreptat către dispozitivele electronice care au diverse arome, pentru a se relaxa. De exemplu, se pot alege țigările electronice de la Merlin, care dispun de o multitudine de arome, de la cele de fructe, până la „efectul de gheață”, ceai, mentă sau vată de zahăr. Totuși, specialiștii în domeniul sănătății nu recomandă consumul de țigări și nici de arome pentru dispozitivele de fumat, deoarece conțin nicotină, iar aerosolii (aburii) au substanțe nocive.
- O altă activitate pe care specialiștii nu o recomandă pentru diminuarea stresului este mestecatul gumei cu arome. Deși există o multitudine de arome pe piață, de la cele cu mentol până la cele cu fructe de pădure, acestea nu sunt indicate să fie mestecate constant. Specialiștii în domeniul medical susțin că un astfel de comportament des sau chiar zilnic ar putea să creeze probleme la nivelul gastrointestinal. Pe lângă faptul că majoritatea produselor au în compoziție zahăr, guma de mestecat poate să conțină și elemente chimice sau substanțe sintetice. De aceea, consumul excesiv al acestui produs de pe piață ar putea să provoace tulburări digestive, disconfort și dureri de burtă.
- Pe de altă parte, un alt aspect care ar putea deveni nociv pentru sănătate este reprezentat de mâncatul necontrolat, excesiv. Există persoane care simt nevoia să consume diverse produse alimentare, dar și dulciuri pe sistem nervos. Stresul ar putea să le împingă pe aceste persoane să aibă o dietă haotică, care să dăuneze. Specialiștii în nutriție recomandă ca dieta zilnică să fie cât mai echilibrată. Un comportament alimentar în care consumul produselor se face într-un interval necontrolat și peste măsură ar putea provoca probleme de greutate, cu inima și cu sistemul respirator. Specialiștii nu recomandă un consum necontrolat de zahăr, sare și grăsimi.
Pe lângă toate aceste aspecte, specialiștii vin cu anumite recomandări pentru persoanele care doresc să diminueze nivelul de stres. De exemplu, aceștia susțin că ar fi indicat să petreacă mai mult timp în aer liber, în spațiile verzi, dar și să practice un sport care să le placă. Totodată, ascultarea muzicii preferate ar putea contribui la scăderea tensiunii din organism, susțin anumite studii.