Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

DE CE VREA DNA MAJORAREA PEDEPSEI DE ȘASE ANI DE PUȘCĂRIE PENTRU VÂLCOV(DOC)!

07. iunie. 2023

În timp ce fugarul Darius Vâlcov așteaptă sa afle dacă autoritățile din Napoli vor admite extradarea în vederea executării celor șase ani de pușcărie în Rmânia sau dimpotrivă , îi vor permită să se sustragă în continuare de la executare, procurorii DNA cer majorarea pedepsei. Mai exact aceștia au formulat recurs în casație prin care cer judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție să-l condamne pe fostul primar al Slatinei și pentru infracțiunea de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția prevăzută pe care completul de apel a considerat-o prescrisă.

În ceea ce privește situația termenului de prescripție în privința infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția prevăzută, pentru care a fost trimis în judecată inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN, învederăm că acesta este de 5 ani, a început să curgă începând cu luna mai 2013 (cum au stabilit instanța de fond și apel) si a fost întrerupt succesiv anterior publlicării Deciziei nr. 297/2018, prin începerea urmăririi penale (ordonanța nr. 378/P/2014 din 11.09.2014), continuarea urmăririi penale (prin ordonanțele din 13.03.2015 și din 06.04.2015), punerea în mișcare a acțiunii penale (ordonanța nr. 378/P/2014 din 19.03.2015 și din 06.04.2015), prin trimiterea în judecată a inculpatului la data de 19.05.2015, iar ulterior prin citarea succesivă a inculpatului la termenele de judecată din primă instanță și apel, prin condamnarea sa în prima instanță prin sentința penală nr. 74 din 08 februarie 2018, acte de procedură îndeplinite înainte de expirarea termenului general de prescripție, în baza nomelor în vigoare din Noul Cod penal.”, se arată în motivarea cererii DNA.

În opinia procurorilor termenul special de prescripție pentru această infracțiune urmează a se împlini în octombrie 2025, având în vedere perioadele de suspendare a cursului termenului .de prescripție a răspunderii penale care însumează aproximativ 2 ani și 4 luni și 20 de zile. Mai mult, începând cu data de 30.05.2022 au fost îndeplinite acte de procedură care, potrivit legii, trebuie aduse la cunoștința inculpatului, constând în citarea incupatului la termenele de judecată și măsurile dispuse în cadrul ședințelor de judecată din apel, astfel încât noile întreruperi au făcut să curgă noi termene de prescripție, limitate de această dată de regulile prescripției speciale.

Dna cere ICCJ să contate că instanța de apel a făcut o greșită aplicare a legii cu ocazia aprecierii asupra incidenței cauzei de încetare a procesului penal cu privire la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția reținută împotriva inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN, dispunând în mod nelegal încetarea procesului penal față de acesta și să dispună ”rejudecarea de către instanța de apel a inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN pentru infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția sub aspectul căreia s-a dispus în mod greșit încetarea procesului penal, menținând toate actele de procedură îndeplinite de instanța de apel până la momentul dezbaterilor”.

Înalta Curte mai are pe rol un alt recurs în casație al procurorilor DNA, de data aceasta împotriva deciziei prin care Darius Vâlcov a scăpat de condamnarea de 6 ani și 6 luni pentru luare de mită și trafic de influență, în baza unei decizii definitive a Curții de Apel Craiova. Această cerere a fost admisă în prrincipiu, urmând a începe judecarea pe fond a recursului.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!