Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

VERDICT ICCJ: PRESCRIPȚIA CREEAZĂ LEGEA PENALĂ MAI FAVORABILĂ! VÂLCOV, PRINA ȘI VOICULESCU AR PUTEA SCĂPA DE DOSARELE DE CORUPȚIE!

25. octombrie. 2022

Curtea Supremă a publicat marți soluția  în speța în care trebuia să stabilească dacă între deciziile CCR privind prescripția din 2018 și 2022 a existat un vid legislativ care să fie invocat de inculpați și condamnați ca lege penală mai favorabilă ce ar putea retroactiva până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, 1 februarie 2014. Mai multe instanțe au cerut Înaltei Curți să dea o decizie de îndrumare în această chestiune de drept. Este vorba despre decizia pentru care mai multe dosare de corupție, între care și cel al lui Darius Vâlcov, Liviu Voiculescu, Ioan Ciugulea, etc au fost suspendate.

Astfel,  Înalta Curte a stabilit că deciziile CCR privind prescripţia creează o lege penală mai favorabilă, consecința putând fi închiderea dosarelor de corupție în care a intervenit prescripția.

DECIZIA ICCJ:

• Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal.

• Instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!