Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

ÎN SLUJBA ”REGELUI ASFALTULUI”: 4 DIN 6 CONTRACTE CU SUSPICIUNI REZONABILE DE LA DRDP CRAIOVA PENTRU FIRMA CONTROLATĂ DE SPĂTARU!

Controversatul om de afaceri, Cătălin Spătaru, cel care de-a lungul timpului a fost vizat de procurori în mai multe dosare penale și chiar arestat preventiv după ce s-a sustras cercetărilor fiind dat în consemn la frontieră, este pe punctul de a da lovitura anului în domeniul contractelor publice.

Este vorba despre acordul cadru-Lucrari de intretinere periodica – Covoare asfaltice, Anul I-Anul IV- Lot 1-SDN Craiova, Lot 2-SDN Dr. Tr. Severin , Lot 3-SDN Tg. Jiu, Lot 4-SDN Rm. Valcea, Lot 5-SDN Slatina, Lot 6-SDN Orsova. Șase loturi puse la bătaie de CNAIR – DRPD Craiova, valoarea totală estimată de 409.966.039.17, termenul de deschidere al ofertelor, potrivit portalului de licitații fiind 12 septembrie.

11 ofertanți înscriși, nici o emoție mai ales pentru General Trust. S-au ”cernut” ofertele și vineri după amiaza(9.09.2022!!!) DRPD Craiova a emis comunicările privind procedura de atribuire. Trei cu noroc, restul… neconformi. Patru din șase loturi au ajuns la Spătaru(n.n. de fapt, patru din patru pentru care a ofertat!!!)! N-ar fi nimic senzațional dacă n-ar exista suspiciuni mai mult decat rezonabile în ceea ce pivește atribuirea și dacă ”dedicația” nu s-ar observa cu ochiul liber chiar din documentele oficiale.

Ca și pestele, licitația se împute încă de la cap!

Mai exact suspiciunile se ridică de la caietul de sarcini acolo unde, se poate spune că a fost trasată direcția câștigătorului. După fenta ai zice că diferența dintre ofertanți o face punctajul autobasculantelor folosite in activitatea de asternere mixtura asfaltică-10 puncte. În realitate însă se joacă la cele 30 de puncte, maximul pe care îl poate obține ofertantul care are în dotare stație de producție mixtură asfaltică cu o capacitate mai mare sau egală cu 240 tone/oră. Și, ce să vezi, surpriză: unicul ofertant PICAT pe subiect este chiar Spătaru cu stația de la Pitești, mai exact la Bascov. S-ar fi încadrat la această cerință și SC Strabag SRL, Rm Vâlcea, dar, știut lucru între constructori, ar fi picat testul ofertei financiare. Așadar, goo General Trust!!!

Ghinion însă căci socoteala din birou, poate chiar cel în care s-a creionat caietul de sarcini(?!), nu s-a potrivit cu cea de la încheierea perioadei de depunere a ofertelor când, Spătaru n-a mai jucat singur pe plantație. Astfel că a început dansul… Din căciulă au început să iasă diverse motive care să ducă, pe rând, la descalificarea concurenților pentru loturile Olt, Dolj, Gorj și Vâlcea unde Spătaru era jucător, ajungându-se până la invocarea unui așa zis conflict de interese.

Bineînțeles că urmarea suspiciunilor, cele de mai sus fiind doar mică parte, va fi avalanșa de contestații care se vor depune la CNSC. Greu și aici pentru că nici aceast aspect nu a fost neglijat. Termenul de contestație este de 10 zile, fiind luate în calcul și week-end-urile, iar el a început să curgă de la data la care s-au emis comunicările privind procedura de atribuire. Ori reprezentanții DRPD Craiova s-au grăbit să emită documentele vineri după amiaza, să înceapă… week-end-ul bine. Și nu doar unu, ci două sunt prinse în perioada de 10 zile. Iar dacă vreunul dintre contestatari intenționează să ridice semne de întrebare cu privire la celelalte oferte, atunci e nevoie de o serie de documente pe care tot DRPD Craiova trebuie să le pună la dispoziție. Iar timpul curge… Avantaj, din nou, Cătălin Spătaru!

Un avantaj care, până la o decizie a CNSC, ar trebui verificat de abilitați! Dacă procedura sesizării din oficiu mai este încă folosită de procurori, ar trebui ca în perioada următoare opinia publică să afle dacă General Trust, societatea controlată de Spătaru(n.n. un abonat la contractele cu statul, printre altele finul chestorului Ion Stoica- azi în rezervă!) merită toate felicitările pentru așa ”capacitate” de lucru sau dimpotrivă! Totul fără nici o legătură bineînțeles cu unele voci care spun că Spătaru ar fi, între altele, partener de vânătoare al unuia dintre directorii CNAIR.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

error: Continut protejat !!!