5 tipuri de alimente pe care să le eviți seara și motivele pentru care trebuie să o faci
Regenerarea adecvată a organismului este cheia sănătății, pentru a te trezi dimineața cu o dispoziție bună și cu poftă de viață. Se întâmplă ca foamea să vină chiar înainte de a merge la culcare. Acesta este momentul din zi în care corpul tău stochează cel mai mult, așa că te poți îngrășa cel mai repede atunci. Ce alimente ar trebui evitate seara, căci afectează somnul?
Obiceiuri alimentare proaste înainte de somn
Mulți oameni sunt familiarizați cu situația următoare: este destul de târziu, este vremea pentru somn, dar stomacul tânjește după mâncare. Cel mai adesea totul este asociat cu compunerea incompetentă a unei cine. Se optează pentru o gustare mică, cum ar fi iaurt sau o banană. Din păcate, se dovedește a fi prea puțin și foamea nu dispare. Deci merită să iei o cină bună. Cu toate acestea, calitatea sa are un impact uriaș asupra somnului.
Ce este interzis să consumi înainte de culcare?
- Produse care conțin cofeină
Cofeina se găsește în principal în cafea, ceai negru , precum și cacao sau ciocolată neagră. Acestea stimulează organismul și sistemul nervos. În cantități rezonabile nu vor face niciun rău, dar atunci când le consumi chiar înainte de a merge la culcare, vor afecta cu siguranță somnul.
Cofeina accelerează activitatea inimii, crescându-i puterea contractilă, îngustează vasele de sânge și crește metabolismul. Corpul devine agitat și cu siguranță nu va reveni la starea de odihnă necesară.
- Produse dulci și zaharuri
Poți consuma zahăr sub mai multe forme fără să îți dai seama. Pe lângă produsele în care este ingredientul principal, cum ar fi ciocolata sau înghețata, se găsește și în iaurturile cu fructe sau băuturile dulci. Prin urmare, este important să citești ingredientele produselor înainte de a le consuma. Să mănânci mult zahăr înainte de culcare, cu siguranță nu este o idee bună dacă scopul este să te odihnești adecvat. Mai mult, dacă nici nu te speli corect pe dinți, produsele dulci îți vor afecta dantura și cel mai probabil va fi nevoie să optezi pentru coroane dentare Craiova.
- Prăjeli și fast food
Mâncarea cu o valoare energetică ridicată, adică mese bogate în calorii, nu este potrivită înainte de culcare. Cu siguranță, produse precum pizza, cartofi prăjiți, burgeri cu brânză și mâncăruri prăjite pot satisface rapid foamea, dar sunt greu de digerat, iar organismul are nevoie de multe ore de muncă intensă pentru a fi transformată. În acest fel, mesele îngreunează sistemul digestiv și implicit procesul de adormire, afectând și calitatea somnului. Prin descompunerea acestor alimente, organismul produce cantități mari de acid din stomac, iar procesul poate duce la arsuri la stomac, dureri abdominale și greață. În plus, consumul regulat de alimente grase și prăjite înainte de culcare poate duce la creșterea în greutate și la probleme de sănătate.
- Carnea roșie
Deși carnea roșie este o sursă bogată de diverse vitamine și minerale, consumul ei imediat înainte de culcare va îngreuna cu siguranță adormirea. Carnea roșie oferă proteinele de care organismul are nevoie, dar necesită și o digestie intensivă. Prin urmare, cel mai bine este să o consumi până în ora 18:00, deoarece ingerată cu puțin timp înainte de culcare, necesită multă energie pentru a metaboliza toate ingredientele. Acest lucru duce la o senzație de preaplin și arsuri la stomac, iar munca constantă a sistemului digestiv nu îți permite să te relaxezi și să te odihnești.
- Lapte
Laptele este recunoscut pe scară largă ca un ajutor pentru somn. Îl poți bea rece sau cald, iar apoi corpul se încălzește din interior și adormi mai ușor. Dar consumul de lapte înainte de a merge la culcare are într-adevăr un efect bun asupra organismului? Din păcate, conține o cantitate mare de proteine și lactoză. Este o dizaharidă formată din D-galactoză și D-glucoză. La câteva momente după consumul unui pahar de lapte, organismul experimentează o serie de reacții, la fel ca atunci când consumi ciocolată.
Pe lângă evitarea consumului acestor alimente seara, nu uita că este recomandat ca ultima masă să fie luată cu aproximativ 2-3 ore înainte de culcare, pentru ca organismul să aibă timp să o digere.