DOSAR FDI/ CUM AU ÎNCERCAT ROTEA ȘI UNGUREANU SĂ-L CONTRAZICĂ PE PROCURORUL DNA, CONFRUNTAȚI CU FOTO ȘI VIDEO : ”ÎN VACANȚE MERGEAM TOȚI VECINII DE PE STADĂ”
În dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție- Craiova privind pe fostul primar al comunei Vitomirești, Robert Rotea, și cei doi oameni de afaceri, Mircea Ungureanu și Gheorghe Trăneci(n.n. cu care Primăria Vitomirești a înceiat contractul privind ,,Modernizare infrastructura rutiera locala” prin fonduri de la FDI) procurorii arată faptul că infracțiunile pentru obținerea ilegală a sumelor de bani din Fondul de dezvoltare și Investiții și al decontarii ilegale a lucrărilor aferente contractului de achiziție publică au fost săvârșite de inculpați tocmai pentru materializarea celor de dare și luare de mită și implicit spălare de bani. În dovedirea acestora din urmă DNA a refăcut traseul banilor în perioada 25.08.2021 – 08.10.202, începând cu prima plată în sumă de 15.525.786,65 lei, efectuată de Primăria Vitomirești cu OP, până la achitarea integrală a contravalorii locuinței de către Rotea prin interpus. Transferurile succesive de bani și achiziția imobilului(n.n. la prețul de 227.000 euro, din care 27.000 euro achitat în ziua contractului, iar 200.000 euro- achitat la data de 19.10.2021.) pe numele unei alte persoane decât adevăratul proprietar au fost făcute pentru ascunderea și disimularea originii ilicite a sumei de bani date și primite cu titlu de mită, arată procurorii. Pe lângă probele de mai sus, o alta care a întărit convigerea că adevăratul proprietar al imobilului este de fapt Rotea, le-a fost ”servită” procurorilor chiar de inculpat la percheziții:
”Astfel, așa cum rezultă din procesul-verbal de perchezitie, cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la data de 18.10.2021, la locuința numitului a fost identificat contractul de vânzare-cumpărare al imobilului deși acesta nu este parte în contract sau reprezentant al vreunei părți.”(DOC MOTIVARE)
Cu ocazia percheziției informatice efectuate asupra telefonului mobil marca iPhone, model 11 PRO au fost identificate o serie de conversatii și schimburi de mesaje cu arhitectul în legătură cu imobilul. Potrivit acestor conversații, ”în data de I 2.09.2021 arhitectul îl incunoștiințează pe inculpat că imobilul respectiv este de vânzare și la solicitarea acestuia din urmă îi dă numărul de telefon al unei persoane cu care ar trebui să ia legătura. După ce arhitectul îi trimite fotografii care conțin imagini cu o casă, în data de 17.09.2021, arhitectul îl intreabă dacă a văzut imobilul respectiv, iar acesta îi răspunde că nu a avut timp.”
Discuțiile și interesul lui Rotea pentru imobil au fost confirmate de arhitect, martor în dosar, care a confirmat că îl cunoaște pe inculpat de mai mulți ani iar la un moment dat acesta l-a contactat și i-a spus ca a vândut un imobil și dorește sa inchirieze un alt imobil:
”Tot cu ocazia percheziției au fost identificate o serie de conversații și schimburi de mesaje cu vânzătorul purtate de Rotea în legătură cu înscrisurile necesare la notariat în vederea efectuării tranzacției, modelul contractului de vânzare-cumpărare și foto cu extrasul de cont cu privire la plata avansului în cuantum de 133.571,70 lei.”

Alt aspect important ce susține situația de fapt reținută de procurorii anticorupție este ” relația foarte apropiata, de prietenie”, pe care o au Rotea și Ungureanu și care datează de ani de zile.
Ungureanu a încercat să contrazică acest aspect în declarația dată în fața judecătorului de drepturi și libertăți(n.n. arestat preventiv la acel moment), negând existenta unei astfel de relații de prietenie și precizând că pe Rotea, cu care la un moment dat s-a aflat în raporturi de vecinătate, ”nu I-a mai întâlnit de aproximativ 2 ani și jumătate”. Mai mult, noaptea minții, acesta a declarat că era o… ”cutumă” pe strada pe care locuiește iar ”în vacanțe au mers toți vecinii de pe stradă”.
Ghinion însă pentru că Judecătorul de drepturi și libertăți a constatat că ”fotografiile și fișierele video descoperite o data cu efectuarea perchezitiei informatice sunt edificatoarea pentru stabilirea relațiilor dintre cei doi inculpati (vol. 73) și care rezultă dintr-o serie de fotografii și înregistrări video extrase din telefoanele inculaților în care cei doi apar împreună cu familiile în concedii încă din 2016”.
Potrivit materialului de urmărire penală, între Rotea și Ungureanu au existat discuții nu doar despre aspectele infracțiunilor economice ci și despre dosarul penal în cauză, aspect tot din categoria celor ”servite” chiar de inculpați. Mai exact, pe 7 decembrie 2020 când DNA – ST Craiova a transmis Primăriei Vitomirești adresa prin care solicitau mai multe inscrisuri în legătura cu contractul de achiziție publică, fostul primar i-a transmis prin WhatsApp lui Ungureanu documentul.
Precizăm că la acest moment cei trei inculpați se află sub control judiciar după ce în urma achitării unei cauțiuni de 100 mii de Euro au fost eliberați din arest după mai bine de o săptămână.