Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

LOVITURA CCR PE PRESCRIPȚIE: DECIZIA, INVOCATĂ ÎN DOSARUL DE CORIPȚIE AL FOSTULUI SECRETAR AL CJ OLT CHIAR ÎNAINTE DE PRONUNȚAREA DEFINITIVĂ!

09. iunie. 2022

Cursul prescripției răspunderii penale nu poate fi întrerupt în perioada cuprinsă între 25 iunie 2018 şi 30 mai 2022 – a concluzionat CCR în motivarea deciziei nr. 358 din 26 mai 2022 privind prescripţia, decizie care poate arunca în aer o serie de dosare penale. Deși CCR a publicat abia miercuri motivarea, avem deja un prim caz de corupție în care inculpații au uzat de această decizie, chiar înainte de a primi o decizie definitivă. Este vorba despre dosarul în care fostul secretar al Consiliului Județean Olt, Gabriel Buleteanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA-Serviciul Teritorial Craiova într-un dosar de corupție, alături de fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, şi alte 22 de persoane.

Cum spuneam, chiar la termenul la care judecătorii Curții de Apel Craiova erau așteptați să pronunțe o decizie definitivă, inculpații au schimbat cursul invocând decizia CCRdin 26.05.2022. Drept urmare magistrații au dispus repunerea cauzei pe rol stabilind un nou termen de dezbatere și citatea tuturor părților.

Fostul secretar al județului este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, faptele incriminate fiind săvârșite în perioada 2009- 2012, când avea funcția de șef al Serviciului Juridic – Contencios din cadrul Primăriei municipiului Caracal.

Articolul 122 al Codului penal stabilește că termenele de prescripție a răspunderii penale sunt: „15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani; 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani; 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani și 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani”.

Termenele se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!