FOLLOW THE MONEY: INCULPAȚII ROTEA, UNGUREANU ȘI TRĂNECI AU ACHITAT CAUȚIUNEA DE 100 MII(€)! CONTROL JUDICIAR 60 DE ZILE
Cei trei inculpați din dosarul FDI Vitomirești au plătit cauțiunea impusă la finalul săptămânii trecută de Completul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Craiova, constituit din judecătorii Mitrache Cosmin și Crăciunoiu Cristina. Odată ce aceștia au făcut dovada plății au fost eliberați din arest unde au stat mai bine de o săptămână și plasați sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Rotea și Ungureanu nu au voie să părăsească limita județului Olt:
Solutie: Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Rotea Ion Robert, Ungureanu Mircea şi Trăneci Gheorghe. Desfiinţează încheierea atacată şi, rejudecând: În baza art. 204 alin. 12 rap. la art. 242 alin. 2 Cod procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive a inculpaţilor Rotea Ion Robert, Ungureanu Mircea şi Trăneci Gheorghe cu măsura controlului judiciar pe cauţiune, pe o durată de pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 06.06.2022 până pe data de 04.08.2022 inclusiv.
Pe timpul cât se află sub control judiciar pe cauţiune, inculpaţii trebuie să respecte mai multe obligații:
Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. În temeiul dispoziţiilor art. 217 alin. (3) rap. la art. 215 alin.2 C.pr.pen., pe timpul controlului judiciar, inculpaţii trebuie să respecte şi următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a judeţului pe raza căruia locuiesc decât cu încuviinţarea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, astfel : inculpaţii Rotea Ion Robert şi Ungureanu Mircea nu vor depăşi limita teritorială a judeţului Olt, iar inculpatul Trăneci Gheorghe pe cea a judeţului Vâlcea;
Potrivit deciziei de azi, una definitivă, inculpații nu au voie să exercite profesia, meseria sau activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta. Astfel, inculpatul Rotea Ion Robert nu va desfăşura activitate în calitate de primar sau consilier al primarului vreunei unităţi administrativ teritoriale, iar inculpaţii Ungureanu Mircea şi inculpatul Trăneci Gheorghe nu vor desfăşura activitate în calitate de administratori de societate comercială.
Totodată acești nu au voie să se apropie unul de altul dar și de mai mulți martori:
Să nu se apropie unii de alţii şi de coinculpaţii Vasiloiu Laurenţiu Filip, Barbu Mugurel Ştefan, Antonescu Gigi Sandu, Piţigoi Mirel Marian, Popescu Cornelius, Dineţ Teodosie Liviu, Gorunescu Vali, Tudose Maria Rodica şi Vasile Andrei Nicolae, de martorii Nica Dorin, Mîndroc Cătălin Viorel, Eduard Coman, Dumitriu Emil, Calapod Ioana, Iancu Felicia, Stănculescu Mihai şi Constantin Ionuţ, de experţii Radu Luca, Ciobotarenco Ştefan Viorel şi Gheorghe Mihai şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. În baza dispoziţiilor art.217 alin. 9 rap. la 215 alin.3 C.pr.pen. atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă, a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Cauțiunea fixată pentru fiecare inculpat este de 100 mii Euro, procurorii acuzându-i că ar fi produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomirești în cuantum de 19.073.538 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea care a câștigat contractul.
Precizăm că în cazul celor trei inculpați a fost instituit și sechestru asigurator înainte ca aceștia să achite cauțiunea.