Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

ÎNCARCERAREA LUI MAZĂRE ÎI DĂ FIORI RECI FOSTULUI PRIMAR AL SLATINEI!

17. mai. 2022

După eșecul înregistrat de Elena Udrea la ICCJ care i-a a dus de altfel și condamnarea definitivă Dosarul Gala Bute, o altă decizie a magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție îidă mari emoții fostului primar al Slatinei în încercarea de a scăpa de condamnare din Dosarul Tablurilor în care a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Este vorba despre cazul fratelui lui Radu Mazăre încarcerat deja de la finalul săptămânii trecute după ce un complet de cinci judecători a decis să aplice decizia Curții de Justiție a UE (CJUE) din data de 21 decembrie 2021 și a lăsat neaplicată decizia CCR privind așa-zisa lipsă de specializare a completurilor din dosarele de corupție. În aplicarea deciziei CJUE, completul de 5 judecători nu a trimis dosarul spre rejudecare la completul de 3 judecători pentru că exista riscul prescrierii faptelor.

”Înalta Curte constată că, aplicarea Deciziei nr. 417/2019 din 3 iulie 2019 a Curţii Constituţionale ar avea drept consecinţă rejudecarea în primă instanţă a cauzei de faţă, iar o astfel de rejudecare are în mod inevitabil ca efect prelungirea duratei procedurilor penale aferente.(motivare Alexandru Mazăre)

Același risc, sistemic, adică riscul de a se prescrie faptele, arătând că dacă se retrimite la judecare pe fond, apoi se va ajunge în apel, va dura mai mult de doi ani, ceea ce va duce la prescrierea faptelor lui Darius Vâlcov și a celorlalți inculpați a fost invocat de reprezentantul DNA la ultimul termen din dosarul lui Vâlcov. De cealaltă parte, inculpatul a cerut prin apărătorul apel cu prioritate pentru anularea în totalitate a sentinței date de completul de 3 judecători și retrimiterea dosarului spre rejudecare înapoi la fond, susținând că sancțiunea, în cazul în care un dosar este judecat de o secție sau complet neautorizat este nulitatea absolută”,(n.n.evocând o decizie a unui complet civil al ÎCCJ). Mai mult, apărătorul fostului primar a uzat și el de aceeași interpretare a deciziei CJUE ca și fostul ministru Tudorel Toader(n.n. fără succes pledoaria) în calitate de avocat al lui Udrea, în sensul că hotărârea magistraților de la Strasbourg se aplică în general, nu în particular.

Săptămâna viitoare, magistrații de la ICCJ sunt așteptați să decidă dacă Dosarul lui Vâlcov va fi retrimis la fond și astfel acesta va scăpa de condamnarea la 8 ani de închisoare sau se va merge în continuare la apel.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!