Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

VÂLCOV PRELUNGEȘTE O DECIZIE DEFINITIVĂ ÎN DOSARUL ÎN CARE A FOST COONDAMNAT(fond) LA 6 ANI CU EXECUTARE!

08. martie. 2022

Darius Vâlcov a reușit să obțină o nuă amânare a pronunțării unei decizii definitive în dosarul în care este judecat pentru luare de mită și în care, pe fond, a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 6 ani și 6 luni.

După ce două termene la rând a fost citat să susțină declarația de inculpat în fața magistraților de la Curtea de Apel Craiova, la cel mai recent termen a pasat… amânarea în sarcina apărătorilor săi aleși care s-au aflat ”în imposibilitatea de a se prezenta la instanță”. Astfel, a fost fixat un nou termen peste două săptămâni, mai exact pe 25 martie, de altfel o dată cu… semnificație pentru fostul primar al Slatinei, având în vedere faptul că în 2015, tot pe 25 martie a primit ordonață de reținere pentru 24 de ore.

În motivarea deciziei de condamnare pe fond magistrații Tribunalului Dolj au reținut faptul că întreaga activitate infracțională a fost concepută într-un mod premeditat și minuțios, Vâlcov apelând în acest sens la persoane interpuse pe care acesta le putea influența și controla, atât pentru pretinderea, cât și pentru primirea sumelor de bani, reține judecătorul. Deși au existat circumstanțele personale ale inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale, are un grad ridicat de educație, pe tot parcursul cercetării judecătorești fostul primar al Slatinei a avut o atitudine de negare a faptelor săvârșite.

În cuprinsul actului aceștia au reținut pe de o parte faptul că nu sunt îndeplinite condițiile aplicării legii penale mai favorabile, aplicând astfel legea în vigoare iar pe de altă parte instanța a avut în vedere faptul că ”la momentul săvîrșirii infracțiunii de trafic de influență inculpatul avea calitatea de senator, ulterior a dobândit funcția de ministru delegat pentru buget, respectiv ministru de finanțe, iar toate acestea nu fac altceva decît să imprime faptei un caracter mult mai grav întru-cât această calitatea presupunea o bună cunoaștere și respectare a dispozițiilor legale asfel încât să conștientizeze importanța deosebită a valorilor sociale pe care le-a periclitat și vătămat prin fapta sa precum și starea de pericol creată”.

Instanța a reținut totodată faptul că Vâlcov a comis infracțiunile profitând de funcția deținută în cadrul unei instituții publice, respectiv aceea de primar, lezând astfel grav relațiile sociale care privesc încrederea cetățenilor în instituțiile publice. În ceea ce privește pedeapsa complementară aplicată acestuia, respectiv interzicerea exercitării unor drepturi, judecătorul arată faptul că inculpatul a dovedit prin actele sale că este nedemn pentru exercitarea acestor drepturi publice, prin atitudinea de dispreț pe care a avut-o față de valorile sociale și față de autoritatea publică.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!