Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

MOTIVARE(DOC): CORNEL CIOCAN-ACORD CU PROCURORUL PENTRU EVAZIUNE- 16 FAPTE MATERIALE!

13. ianuarie. 2022

Judecătorii Tribunalului București au motivat decizia prin care Cornel Ciocan, fratele fostului deput de Oolt- Dan Ciocan a fost condamnat pentru a doua oară pentru evaziune fiscală. Este vorba despre un dosar deschis de Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție la trei ani după ce Ciocan a fost eliberat condiționat din închisoare unde a avut de executat o pedeapsă de cinci ani într-un dosar cu un prejudiciu adus bugetului de stat de peste 6,5 milioane de lei.

Ciocan a fost acuzat de 16 acte materiale în legătură cu cele două firme pe care le controlează- T DANCOR ROMCONSTRUCT SRL și ALEXCOR TRADING SRL– prin care a cauzat un prejudiciu în cuantum de 271.612 lei . Concret, ”inculpatul Cornel Ciocan, în perioada martie – octombrie 2013 , în calitate de administrator de fapt al celor două societăți a asigurat înregistrarea în documentele de evidență contabilă a cheltuielilor care nu au avut la bază operațiuni reale în sumă totală de 679.032 lei, în baza facturilor emise, pentru operațiuni care în realitate nu s-au efectuat, modalitate prin care societățile comerciale T DANCOR ROMCONSTRUCT SRL și ALEXCOR TRADING SRL s-au sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 271.612 lei, din care TVA dedusă nelegal în sumă de 162.967 lei și impozit pe profit în sumă de 108.645 lei”, se arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul București.

Ajuns pentru a doua oară în fața procurorilor DNA dar și după aproape cinci ani petrecuți în spatele gratiilor, fratele fostului deputat și-a pus cenușă în cap. A solicitat acord de recunoaștere cu procurorul în care a recunoscut săvârșirea faptelor de care era acuzat.

În ultima declarație a inculpatului Ciocan Cornel, acesta recunoaște că:

” … am încheiat contractele de subantrepriză între cele două firme sus menționate administrate în fapt de mine și S.C. ALPHA CONSULT COMPLET S.R.L., fiind emise facturi aferente contractelor respective. Practic, T DANCOR ROMCONSTRUCT SRL a încheiat cu S.C. ALPHA CONSULT COMPLET S.R.L. două contracte, conform cărora S.C. ALPHA CONSULT COMPLET S.R.L. ar fi trebuit să execute lucrări de manoperă pe străzile Aref și Ciuleandra din Sectorul 5 București. Deși, lucrările nu au fost executate, S.C. ALPHA CONSULT COMPLET S.R.L. a emis facturi pe care T DANCOR ROMCONSTRUCT  SRL le-a achitat prin ordine de plată, din dispoziția mea. Recunosc că toată activitatea a fost coordonată și dispusă de mine, iar angajații firmei au urmat dispozițiile mele fără să cunoască înțelegerea dintre mine și administratorul S.C. ALPHA CONSULT COMPLET S.R.L. În mod similar, au fost încheiate trei contracte între ALEXCOR TRADING S.R.L. și S.C. ALPHA CONSULT COMPLET S.R.L., obiectul acestora fiind ”manoperă reabilitare blocuri din sectorul 5” activități pentru care S.C. ALPHA CONSULT COMPLET S.R.L. a emis facturi, deși lucrările nu s-au efectuat, iar eu am dispus efectuarea plăților prin transfer bancar pentru achitarea sumelor din facturile respective, fiind emise ordine de plată. Cu privire la sumele restituite de către administratorul SC ALPHA fac precizarea că le-am folosit în interes personal. Aceste sume nu le-am introdus în contabilitatea celor două firme și nu am stornat facturile plătite… ”.

Instanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție  și a dispus condamnarea inculpatului CIOCAN CORNEL la o pedeapsă de 20.000 lei amendă penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată – 16 acte materiale. Totodată i s-a pus în vedere faptul că dacă se sustrage cu rea-credință de la executarea amenzii, instanța poate înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii în limitele prevăzute pentru infracțiunea săvârșită, ținând seama de partea din amendă care a fost achitată. L data pronunțării primei soluții, rămasă definitivă, Ciocan a achitat prejudiciul stabilit în cuantum de 271.612 lei.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!