Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

A venit succesul prea devreme pentru Emma Răducanu?

21. noiembrie. 2021

Emma Răducanu este noua senzație a tenisului mondial feminin, după ce a câștigat ediția 2021 a US Open. Jucătoarea în vârstă de 18 ani a pornit din calificările turneului de Grand Slam și a învins-o în finală pe Leylah Fernandez (19 ani), cu 2-0 la seturi (6-4, 6-3).

Succesul a avut un ecou deosebit în lume datorită vârstei „fragede” a sportivei care reprezintă Anglia, iar în România și China știrea a avut o conotație specială, pentru că tatăl Emmei este român, iar mama chinezoaică. Au existat, însă, și persoane care au considerat că victoria unei jucătoare de 18 ani într-un turneu de Grand Slam ar trebui să fie un semnal de alarmă în legătură cu nivelul competiției.

„Nu îmi place tenisul feminin de azi. Ceea ce se întâmplă acum, cu această lipsă de constanță, cred că nu face bine tenisului. În vremea mea nu s-ar fi întâmplat ca o fată din calificări, ca în cazul Emmei Răducanu la New York, să câștige un Grand Slam. Jucătoarele tinere, ca Emma Răducanu sau Leylah Fernandez, încă mai au lucruri de demonstrat pentru a intra în elită.

O campioană de Grand Slam nu poate dispărea.  Eu nu am fost niciodată una dintre stelele tenisului, dar am stat 15 ani la cel mai înalt nivel”, a declarat italianca Flavia Pennetta, fostă număr 6 WTA, care nu este de acord cu ce vede în clasamente de tenis la zi.

Emma e devenit vedetă mediatică

Peste noapte, Emma Răducanu a devenit o vedetă mediatică, fiind felicitată de Casa Regală britanică și participând la evenimente de prim rang din showbiz, precum premiera mondială a filmului James Bond „No Time to Die” și Săptămâna mondială a modei de la Londra. A fost învăluită în luminile blitzurilor și s-a comportat de parcă ar fi avut „de o viață” cu acest statut.

Dar, așa cum anticipau unii specialiști, se pare că este prea tânără pentru a gestiona un asemenea succes. Presiunea de pe umerii ei este mare, iar cariera sportivă se poate termina înainte de a începe cu adevărat. Primul turneu de după US Open a fost Indian Wells, de unde a fost eliminată încă din primul tur de bielorusa Aliaksandra Sasnovich (27 ani, 100 WTA), cu 2-0 la seturi (2-6, 4-6).

„Mă bucur că s-a întâmplat ce s-a întâmplat astăzi, ca să învățși să iau o lecție. Sunt dezamăgită de fiecare dată când pierd. Nu am intrat pe teren punând presiune pe mine pentru că în mintea mea sunt atât de neexperimentată încât bag totul de seamă

O să am nevoie de timp să mă adaptez la tot ce se întâmplă. Adică, pentru mine totul e încă nou. Tot ce trăiesc acum. Chiar dacă acum nu mă simt prea bine, îmi dau seama că ceea ce se întâmplă mă va ajuta pe termen lung.  Vreau să spun că am doar 18 ani și trebuie să fiu mai blândă cu mine. Abia am intrat în circuitul WTA”, a declarat Emma, după înfrângerea suferită la Indian Wells.

Jucătoarea britanică a anunțat, apoi, că nu va participa la Kremlin Cup, următoarea competiție în care s-au înscris jucătoare de top, printre care și Simona Halep. În schimb, dacă nu va interveni o problemă de ultim moment, ea va fi pe tabloul principal la Transylvanian Open, competiție găzduită de Cluj-Napoca în perioada 25 – 31 octombrie.

O sportivă „marketabilă”

Nu putem să știm dacă Emma Răducanu va confirma pe teren titlul câștigat la US Open sau dacă se va stinge din punct de vedere sportiv, „zdrobită” de celebritatea venită mult prea devreme. În schimb, se vede cu ochiul liber că a început să câștige bani serioși din endorsements (contracte publicitare). În numai două săptămâni, a devenit imaginea a două branduri de lux, o casă de modă și un producător de bijuterii.

Mark Borkowski, unul dintre cei mai respectați specialiști în PR din Marea Britanie, este de părere că Emma poate ajunge la un miliard de euro câștigat doar din contracte comerciale, dar cu condiția de a fi constantă și în tenis: „Dacă va câștiga turnee de Grand Slam, aș pune-o lângă Serena Williams și Steffi Graf ca potențial comercial. Aș îndrăzni să o numesc „billion-dollar girl” . Dar pentru asta e nevoie de multă constanță, nu poți să dai o singură lovitură, la un turneu, apoi să dispari”.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!