Oboseala cronică
Oboseala cronică: ce poți să faci când somnul nu ajută?
Mulți oameni se simt adesea obosiți și epuizați. De multe ori poate fi vorba doar despre lipsa de somn în spatele acestor plângeri. Dar dacă ești întotdeauna obosit, o boală poate fi și ea cauza. De exemplu, aceasta poate fi cauzată de un deficit de fier sau vitamine. Dar bolile mai grave, cum ar fi depresia, pot fi, de asemenea, posibile declanșatoare.
În continuare, vei regăsi cele mai frecvente cauze care pot duce la o stare constantă de oboseală, dar și remedii sau sfaturi utile pentru a putea trece cât mai repede peste aceasta.
Iată ce trebuie să știi despre oboseala cronică:
Ce este oboseala cronică?
Oboseala acută este un mecanism prin care organismul se protejează de suprasolicitare. În timpul somnului, corpul uman se regenerează și poate aduna noi forțe pentru ziua ce va veni, iar dacă există o lipsă cantitativă sau calitativă, de exemplu, fie dormi prea puțin, fie calitatea somnului este slabă și somnul nu este suficient de odihnitor, atunci epuizarea își va face simțită prezența în scurt timp.
Dacă organismul este privat de somn, acest lucru duce la oboseală cronică, care se poate manifesta, printre altele, prin probleme de concentrare, creșterea sensibilității la durere și dureri de ochi. Dar poate fi, de asemenea, un semn de boală.
Poate fi oboseala cauzată de boli?
Oboseala poate apărea ca un simptom însoțitor al diferitelor boli. Prin urmare, trebuie observat dacă aceasta este însoțită și de alte simptome. Cauzele legate de boală ale oboselii pot include, de exemplu:
- Carența de fier
- Apnee de somn
- Boli infecțioase
- Boli metabolice
- Cancer
- Cauze psihologice, precum depresia
- Deficitul de vitamine
În plus, există multe alte motive care pentru care poți simți oboseala cronică. Un indicator important pentru a descoperi dacă această stare este cauzată de o boală este modul în care te simți: percepi oboseala ca fiind normală sau te simți inconfortabil în fiecare moment, în legătură cu aceasta?
Mereu obosit – asta ajută!
Dacă ești întotdeauna obosit, gândește-te la ceea ce îți poate provoca această stare. Apoi, ar trebui să verifici dacă poți lupta cu stările de epuizare, cu câteva trucuri simple:
- Încearcă să afli dacă lipsa somnului sau stresul pot fi cauzele acestei oboseli cronice. Poți verifica dacă această stare dispare după un scurt somn, de exemplu.
- Asigură-te că bei suficiente lichide (cel puțin 1,5 litri pe zi). Mănâncă o dietă echilibrată bogată în legume și fructe și ai grijă să îți asiguri necesarul zilnic de vitamine și minerale.
- Deficiența de magneziu poate fi și ea o cauză, așa că încearcă suplimente precum orotatul de magneziu. Drept urmare, citește detaliile pe site-ul Magnerot.ro, pentru a afla mai multe.
- Vezi dacă un duș rece dimineața e suficient pentru a te revigora.
- Fii activ fizic! Mișcarea regulată îmbunătățește circulația sanguină, reduce stresul și, datorită endorfinelor eliberate în corp, asigură o stare constantă de bine.
Dacă simptomele tale nu se ameliorează, trebuie să contactezi un medic pentru a clarifica adevărata cauză a oboselii, căci atunci când apar și alte simptome, lucrurile pot să nu fie atât de simple.
Oboseala poate avea nu numai cauze fizice, ci și psihologice. Acest lucru este valabil mai ales atunci când este însoțită de epuizare și o stare de anxietate. Persoanelor cu depresie le este adesea dificil să adoarmă seara și se trezesc foarte des pe parcursul nopții.
Nu este deloc plăcut să simți că nu ai putere pentru a te ocupa de sarcinile zilnice simple, datorită epuizării și oboselii. Acesta este și motivul pentru care, dacă somnul sau alte remedii simple nu îți sunt de folos, să îți faci curaj pentru a consulta un medic, căci doar așa vei putea afla adevărata cauză.
Sursa foto: Shutterstock.com