Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

FDI, END OF STORY: MINISTERUL DEZVOLTĂRII DENUNȚĂ UNIATERAL CONTRACTELE!

11. ianuarie. 2021

În timp ce procurorii cer prin rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Ion Ghizdeanu, fostul șef al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, ANULAREA contractelor încheiate în special în prima etapă prin Fondul de Dezvoltare și Investiții Controversatul, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației începe denunțarea unilaterală a acestor contracte. În prezent, în baza unei decizii luată în decembrie 2019 de Guvernul Orban, FDI a fost desființat iar MLPDA a devinit succesor în toate drepturile și obligațiile Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, preluând toate contractele de finanțare încheiate cu beneficiarii și întreaga documentație depusă de solicitanți. Potrivit OUG nr.1 din 2020, de la intrarea în vigoare a acesteis s-a dispus sistarea acordării de împrumuturi dinFDI, MLPDA revenindu-i obligația de a modifica toate contractele de finanțare. În acest context, la sfârșitul anului trecut autoritățile locale beneficiare ale unor astfel de contracte au fost notificate de minister, prin semnătura fostului Ion Ștefan(n.n. probabil printre ultimele documente semnate de acesta înainte de a fi înlocuit) prin care edilii au fost informați despre faptul că în bugetul MLPDA nu există sume alocate pentru finanțarea obiectivelor de investiții pentru care s-au încheiat contractele prin FDI urmând ca în conformitate cu prevederile contractului de finanțare ministerul îl poate modifica unilateral.

Astfel, în situația în care există contracte de finanțare în derulare pentru care nu există cheltuieli aferente lucrărilor efectuate și recepționate- așa cum este cazul unor primării din județul Olt(n.n. contractele cu suspiciuni rezonabile), obligațiile finanțatoului de a asigura sumele necesare se duc la îndeplinire însă, cu respectarea limitelor prevăzute în buget!!!

Cât privește contractele încheiate în cadrul cărora însă nu s-au efectuat și recepționat lucrări până la datata intrării în vigoare a OUG 1/2020, cum este spre exemplu cazul comunei Sâmburești -” Modernizare drumuri sătești și construire pod în satul Ionicești”- contractul de finanțare se consideră încetat la acest moment, părțile fiind eliberate de obligațiile asumate.

Așadar, FDI- END OF STORY! Pe MLPDA! Merge mai departe pe disjungeri și ordonanțe de plată!

P.S. Revenim pe speța ”norocoșilor” din Olt care au început derularea contractelor prin FDI înainte de OUG1/2020 și zbaterea constructorului de a recupera banii!!!

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!