Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

9 modalități prin care îți poți antrena creierul

09. septembrie. 2020

Creierul este un organ complex și deosebit. Acesta joacă un rol în fiecare dintre funcțiile noastre, controlând multe dintre celelalte organe, dar și gândurile, memoria, vorbirea și mișcările. În compoziția sa nu există niciun mușchi, cu excepția țesutului muscular din stratul mijlociu al arterelor care transportă sângele către creier. Contrar acestui lucru, acesta are nevoie de antrenament, ca și restul corpului, atât pentru a-l menține sănătos, cât și pentru a funcționa la maximum. Exercițiile îmbunătățesc memoria, funcțiile executive și viteza de procesare.

Antrenându-ți creierul, vei ajunge să eviți situații jenante precum cele în care nu îți amintești numele unei persoane, vei deprinde mai rapid abilități diverse și vei reuși să eviți anumite boli care afectează procente mari din populație și scurtează din durata de viață. Sunt multe modalități prin care te poți antrena din acest punct de vedere și dacă ajungi să le cunoști pe toate, poți alege în cele din urmă ceea ce ți se potrivește.

În primul rând, caută mereu noi căi prin care să îți ții „în mișcare” memoria, precum practica amintirii atât a evenimentelor sau a detaliilor, cât și a discutării acestora cu alte persoane. Activitățile de memorie care implică toate nivelurile de funcționare a creierului – operare, receptare, amintire și procesare – ajută la îmbunătățirea funcției creierului. Cel mai simplu mod de a-ți aminti ceea ce vezi este repetiţia. De exemplu, atunci când faci cunoștință cu o persoană, în loc să spui doar „Îmi pare bine să te cunosc”, poți adăuga și numele abia comunicat.

Încearcă să înveți ceva nou în fiecare zi. Poate fi vorba despre o limbă străină sau chiar noi cuvinte din limba română, poți învăța și din jocuri și nu doar din cele de cultură generală. Când alegi jocurile pe calculator sau versiunile clasice care includ un pachet de cărți ori altă recuzită, ca în cazul celor de societate, în compania prietenilor sau a însoțitorilor virtuali, poți crede inițial că este vorba doar despre o modalitate de a te distra sau de a-ți atinge un anumit obiectiv. Principalul lucru pe care îl faci însă este antrenamentul minții. Și pentru a efectua un antrenament complet, trebuie să îți folosești toate resursele de care dispui și să îți depășești limitele. Un joc care necesită răbdare și o doză riguroasă de abilități de joc este Stud poker, cea mai comună formă de poker în anii ’80. Stilul său unic îți deschide mintea pentru mai multe runde, iar pozițiile de la masă, precum și ierarhia mâinilor, îți determină creierul tău să facă tot felul de corelații. Poker-ul este bine-cunoscut ca un joc al minții și ca un proces complex de învățare și consolidare. Dacă vei pătrunde în tainele sale, te vei putea concentra mai mult, vei fi mai conștient de propriile acțiuni și, de asemenea, vei începe să gândești strategic.

După ce înveți acel ceva nou în fiecare zi, pune-l în practică în mod repetat. Apelând la repetiție, creierul tău conectează noi căi care te ajută să faci acel lucru proaspăt deprins mai bine și mai repede. Chiar și dacă este vorba despre un lucru cu adevărat mic, la care nu te-ai fi gândit în alte circumstanțe, acesta te aduce în direcția îndeplinirii unei acțiuni de mai mare amploare și vei începe să creezi acele noi căi neuronale prețioase.

Ține cont de corpul tău și antrenează-l deopotrivă. Făcând asta, nu doar că vei arăta bine, dar și creierul tău va simți adrenalina. Chiar și un antrenament scurt de 20 de minute facilitează procesarea informațiilor și funcțiile de memorie, iar din totalitatea video-urilor de pe YouTube, poți găsi ceva ce îți mulțumește până și degetul mic de la picior. Și pentru ca data viitoare să nu mai fii nevoit să utilizezi internetul, poți recurge la repetiție, memorând rând pe rând fiecare mișcare.

Petrece timp alături de cei dragi. Dacă îți dorești să ai abilități cognitive optime, atunci trebuie să ai relații semnificative în viața ta. A te angaja în conversații cu persoanele apropiate te ajută să gândești mai clar și, de asemenea, îți poate ridica starea de spirit.

Evită puzzle-urile de cuvinte încrucișate. Deși acestea pot îmbunătăți fluența în exprimarea orală sau scrisă, ele nu pot fi considerate variante de sine stătătoare eficiente. Prin urmare, sunt distractive, dar nu îți ascut creierul atât pe cât crezi.

Nu evita cărțile. Fie că te numeri printre persoanele care le preferă în format coperte-foi-cotor și nu îi deranjează să le poarte după ele în metrou sau în parc, fie că le descarci pe telefon în format scris sau audio, dă-le o șansă, pentru că astfel îi dai mai multe șanse de antrenament creierului tău. În nici un alt mod nu îl mai poți trece printr-o introducere, o intrigă, o acțiune intensă, un punct culminant fulminant și un deznodământ. Poate doar urmărind ecranizarea cărții respective.

Mănâncă sănătos și în mod corect, asigurându-te că incluzi ciocolata neagră în meniu. Alimentele precum peștele, fructele și legumele ajută creierul să funcționeze în parametri normali, iar când mănânci ciocolată, creierul tău produce dopamină. Aceasta te ajută să înveți mai repede și să îți amintești lucruri mai bine. Și oxidanții din compoziție cunoscuți ca flavonoide îți îmbunătățesc funcțiile creierului. Așadar, data viitoare când ai ceva dificil de făcut, asigură-te că iei o mușcătură sau două de ciocolată neagră.

Află mai multe despre mindfulness și dă-i o șansă. Până nu demult, se știau puțin despre modul în care câteva ore de reflecție în liniște în fiecare săptămână pot duce la o gamă atât de interesantă de efecte mentale și fizice. Acum, pe măsură ce popularitatea acesteia crește, tehnicile de imagistică a creierului arată că această practică antică poate schimba profund modul în care diferite regiuni ale creierului comunică între ele – și, prin urmare, modul în care gândim – permanent.

La fel de important ca oricare din aceste metode este să îți amintești că pe oricare din ele ai alege-o, deja îi transmiți creierului tău că vrei să faci o schimbare, lucru ce poate fi considerat drept acel interval de încălzire precedent oricărui antrenament. Dacă îl programezi pentru lucruri pozitive, veți reuși să lucrați în echipă și să ajungeți în același timp la linia de sosire. Poți face chiar combinații interesante între aceste metode. Deschide o carte, ia un pătrățel de ciocolată neagră, repetă.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!