FOCAR COVID-19 SPITALUL DE PSIHIATRIE SCHITU: MANAGERE, PE RESPONSABIIATEA FUNCȚIEI, IA-ȚI ȘI PARTEA DE VINĂ! CARE ESTE !
Focar în toată regula la Spitalul Schitu. Cât un întreg pavilion! Asta în speranța că numărul celor infectați, atât din rândul personalului cât și al pacienților, rămâne cel de azi și nu va crește! Situația e și mai gravă având în vedere că pacienții de aici au un regim special. Azi, oficial, 15 teste din cele 23 recoltate în primă fază au rezultat pozitiv. Un infirmier și restul de 14 sunt pacienți. DSP Olt a dispus măsura carantinării, marți fiind testat și restul de personal deservent. Timp de 7 zile, 30 angajaţi-personal care a intrat deja în contact cu pacienţii testaţi pozitiv- vor rămâne în unitate. Pacienți pozitivi au fost azi evaluați de un medic infecționist din cadrul SJUL Slatina care le va prescrie și tratamentul însă monitorizarea zilnica a bolnavilor se va face de către personalul propriu al Spitalului Schitu. Acestea sunt doar o parte dintre măsurile dispuse de DSP Olt în urma anchetei epidemiologice și care, așa cum este normal, legal(n.n. sau mai bine zis cum ar fi fost) trebuiesc duse la îndeplinire pe repede înainte de către echipa de conducere a spitalului. Și acest lucru TRBUIE să se întâmple dincolo de orice ieșire din decor a managerului Brătoi. Care manager, n-a ales să tacă și să facă! Dimpotrivă! Circuitele pot să mai aștepte dacă tot n-au fost făcute de atâtea luni, testele… o să se facă ele într-o zi că doar ține CJ-ul spatele, pacienții vor fi și ei investigați cumva, de cineva, un infecționist de la Rotea, poate și-un aparat de radiologie tot de pe acolo, prima grijă însă a fost… imaginea. Spălatul pe propriile mâini, nu de virus ci de responsabilitate, și găsit vinovatul în oricare altă curte numai la Spitalul Schitu să nu fie! Până la urmă e bun de aruncat în față chiar și Oprescu. Păi ce, nu el e garantul managerului?! ”Am două situaţii distincte: am un asistent care m-a anunţat săptămâna trecută, pe 25 iulie, că soţia lui, asistentă în Chirurgie la SJU Slatina, secţie unde e suspendată activitatea, tot pe COVID, are rezultat pozitiv şi l-am oprit acasă două săptămâni, dar el lucrase în ture înainte, şi de asemenea am o pacientă pe care am internat-o prin transfer din Spitalul Slatina, şi e prima care a făcut febră”. Așadar, Rotea i-a trimis virusul! Gata pacientul zero, deși sunt voci care spun că n-ar trebui exclusă nici a treia variantă care poate fi în rândul celor ce calcă pragul spitalului sau chiar biroul managerului. În anchetă nimic nu trebuie exclus decât după o verificare amănunțită! Care verificare, că-i convine sau nu lui Brătoi, ce să vezi TREBUIE făcută tot de DSP Olt. Același care a avut… tupeul (așa ceva…) să-i traseze lui sarcini!
”Adică DSP-ul vine, spune ce e de făcut, dar mai departe – managere, descurcă-te!”
Apăi managere(n.n. cu materialul clientului!), nu doar că ești obligat prin funcția pe care o ocupi să duci la îndeplinire măsurile dispuse dar, așa cum spuneam mai sus, multe dintre acestea trebuiau luate de la începutul pandemiei. Spitalul Schitu nu este singura unitate din județ unde s-a dispus carantinarea personalului la locul de muncă. S-a întâmplat înainte la DGASPC Olt și n-a fost nevoie nici să izbucnească înainte un focar sau să intervină ISU pentru a asigura cazarea angajaților. Acest aspect a fost rezolvat de unitate de la începutul pandemiei, PRVENTIV! Și la SJU Slatina s-a pregătit, tot din martie, o zonă pentru personal în cazul în care s-ar fi impus carantinarea la locul de muncă! Cât depre testare, nu doar a personalului dar mai ales a pacienților, nu era pe buzunarul propriu ci tot pe buget public și nu era nici un moft sau o chestiune la cheremul managerului ci era o obligație!
Iar managere, ce-ar fi ca tot public să fie informat cetățeanul despre cum s-a ajuns ca un număr atât de mare de pacienți să fie infectați de la un infirmier sau, varianta a doua, o pacientă. Sigur angajatul a purtat echipament de protecție, nu-i așa? Sigur pacienții, că doar e pandemie și sunt reguli stricte, nu au stat la grămadă, ci… răsfirați, că doar d’ aia a investit CJ Olt din buget bani pentru un pavilion, și încă unul, să fie spațiu, să fie posibilă distanțarea, izolarea și bineînțeles, evitarea apariției unui focar! Care evitare din păcate nu s-a produs. Tocmai de aceea ancheta epidemiologică a DSP Olt nu se poate încheia doar cu aceste măsuri. Ancheta, și aici, la Spitalul Schitu, trebuie să arate, așa cum s-a întâmplat și la Serviciul Județean de Ambulanță Olt(care iată se dovedește azi că nu a fost cel mai mare focar…) dar și la Spitalul Județean Slatina- Secția Chirurgie Plastică, cum s-au respectat sau poate NU s-au respectat măsurile de protecție în primul rând, cum au fost realizate circuitele în unitate- OBLIGATORII- încă de la începutul pandemiei, indiferent dacă erau sau nu cazuri confirmate. Poate avem surpriza plăcută să aflăm că s-au luat toate măsurile. Sau… poate nu?
Ieșirea managerului de la Schitu ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns dar mai ales dacă la mijloc n-ar fi vorba despre oameni și sănătatea lor, poate chiar viață!