Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

FINAL DE PROCES: VÂLCOV AȘTEAPTĂ PRONUNȚAREA ÎN AL DOILEA DOSAR DE CORUPȚIE. PROCURORII CER EXECUTARE.

25. iunie. 2020

Ultima strigare în dosarul în care fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, este judecat pentru două fapte de luare de mită și trafic de influență a avut loc miercuri la Tribunalul Dolj. După ce și ultima cerere, aceea de recuzare a  judecătoarei Stănilă Dan Verginica, i-a fost respinsă, miercuri atât apărătorii inculpatului cât și procurorul DNA au susținut pledoariile finale. Cercetarea judecătorească s-a încheiat astfel că instanța a rămas în pronunțare stabilind termen pentru asta pe 7 iulie 2020. Procurorul DNA a cerut pedeapsă cu executare în timp ce Valcov s-a declarat nevinovat. La ultimul termen acesta a susținut și declarația de inculpat, drept pentru care a optat încă de la începutul procesului.

«Solutia pe scurt: In baza art.391 alin.1 C.p.p. Deliberarea şi pronunțarea vor avea loc la data de 07.07.2020. Cu apel o dată cu fondul. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24 iunie 2020.»


Dosarul lui Vâlcov s-a înregistrat la Tribunalul Dolj pe 20 iulie 2017, după ce, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea acestuia de strămutare a procesului în care este judecat pentru luare de mită și trafic de influență la Tribunalul Olt. Pe 26 noiembrie 2015, procurorii DNA anunţau că l-au trimis în judecată pe Darius Vâlcov pentru 2 infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinutfaptul că în perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA. În aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.
Tot în rechizitoriul procurorilor se arată faptul că la data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014 (data emiterii primei facturi către S.C. Compania de Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. Pentru aceleaşi lucrări, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins şi primit anterior de la un alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului. După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la data de 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma de 1.700.000 lei, mai sus amintită. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei. În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi.

Acesta este al doilea dosar ajuns la final pe fond după cel de la ICCJ în care Vâlcov a primit o pedeapsă de 8 ani închisoare cu executare.

Print

2 thoughts on “FINAL DE PROCES: VÂLCOV AȘTEAPTĂ PRONUNȚAREA ÎN AL DOILEA DOSAR DE CORUPȚIE. PROCURORII CER EXECUTARE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!