Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

LUPTA COVID-19/APEL CĂTRE LINIA ÎNTÂI: FRICA NU NE SALVEAZĂ!

31. martie. 2020

De azi, cu peste 2000 de cazuri de coronavirus confirmate, România intră în scenariul patru al gestionării crizei Covid-19. Acel scenariu pe care prea puțini îl anticipau în urmă cu o lună, chiar și când am avut prima confirmare de inefctat cu virusul Covid-19. Acel scenariu ce presupune și impune o schimbare totală pe toate planurile. De la reorganizarea totală a spitalului, așa cum s-a întâmplat și la Slatina, până la varianta de lucru în care, pentru evitarea aglomerației din spitale este posibil ca pacienții cu forme ușoare ale bolii să fie tratați la hoteluri sau chiar la domiciliu cu asistență medicală de specialitate. Până atunci însă, de azi, toți pacienții care vin în spital trebuiesc tratați ca posibili pozitivi. Iar dacă acest lucru va fi respectat cu strictețe de cadrele medicale în deosebi, așa cum arăta chiar azi prof. univ. dr. Alexandru Rafila, șansele ca spitalele să rămână ”curate” pentru a trata cât mai mulți pacienți sunt mai mari:

” Cred ca trebuie o actiune foarte rapida, in primul rand de informare si educare a personalului medical, inclusiv modalitatile de transmitere si prevenire a infectiei trebuie serios discutate cu personalul medical, exista ghiduri ale OMS privind reducerea riscului. Simpla apropiere de un pacient infectat nu inseamna contact apropiat si imbolnavire. Un echipament de baza minimal, cu halat, o masca obisnuita si ochelari, preferabil viziera, e suficient pentru a impiedica transmiterea bolii.”- prof. univ. dr. Alexandru Rafila,reprezentantul României la OMS

Așadar de azi este OBLIGATORIE protecția tuturor cadrelor medicale. De azi, toate acele echipamente despre care până acum s-a vorbit că au fost comandate, că au ajuns sau că urmează să ajungă, trebuie să se afle în posesia cadrelor medicale. Dacă până la scenariul patru o atenție deosebită în ceea ce privește măsurile de protecție erau luate doar în cazul persoanelor simptomatice, de AZI lucrurile sunt total schimbate la nivelul tuturor spitalelor, inclusiv la Spitalul Județean Slatina unde nu se află în prezent internată nici o persoană infectată cu coronavirus.

AZI(acest azi…) de la nivelul spitalului Județean de Urgență Slatina, prin vocea managerului Cătălin Rotea, s-a comunicat situația actualizată privind stocurile de materiale de protecție și aparatura de care dispune unitatea.

”Vreau să comunic foarte ferm pe această temă și pot proba cu documentele SJU Slatinacă primele comenzi pe care noi le-am făcut pentru materiale sanitare le-am făcut chiar din a doua jumătate a lunii februarie. Având doar cazuri suspecte până acum și pentru a proteja la maximum personalul spitalului, în luna martie s-au consumat 25 mii de măști unică folosință 3 straturi, 800 de măsti- grad limitat de protecție, 800 de compleuri protecție cu glugă, 800 viziere, 1500 ochelari de protecție, 8000 mănusi examinare hight risc, 15000 manuși chirurgicale unică folosință, 5500 botoși unică folosință, 580 halate chirurgicale unică folosință ramforsate. În afară de aceste materiale, în ceea ce privește consumul de dezinfectanți la nivelul lunii martie a fost de trei ori mai mare decât într-o altă lună, nu pentru că a fost risipă ci pentru că măsurile de precauție sunt mai mult decât sporite. Astăzi când vorbim avem stocuri pentru a asigura o activitate normală și chiar crescută pentru încă două săptămâni iar comenzile făcute încă de acum trei săptămâni urmează să fie livrate astfel încât să avem o fluență a stocurilor și să nu existe vreo ruptură de stoc.(…)Garantez tuturor angajaților noștri că nici un angajat al SJU Slatina nu va vedea un caz confirmat, un caz suspect sau un caz cu afecțiuni respiratorii fără echipament de protecție, de înaltă protecție”

Aceasta este, în linii mari, situația prezentată de conducerea spitalului în ceea ce privește zona protecției, azi una din cele mai acute probleme la nivel de țară și una din cele mai disputate teme în spcial pe rețelele de socializare. Una care ne face să fim optimiști. Dar optimismul nu e suficient dacă nu se concretizează la final, când se va trage linie, cu cât mai puține victime, dacă s-ar putea chiar 0. Și pentru ca acest lucru să devină realitate e nevoie ca situația de pe hârtie să bată cu cea de pe câmpul de luptă, iar din acest punct toți ochii sunt ațintiți spre cadrele medicale, acolo și speranțele.

De azi, corpul medical, LINIA ÎNTÂI, nu are doar responsabilitatea actului medical ci și responsabilitatea propriei sănătăți. Actul medical nu trebuie să se desfășoare cu pistolul la tâmplă. Medicii sunt și ei oameni. Și asistentele, și restul personalului. Au cu toții familii, se tem ca și restul populației pentru viața lor! AU acest drept: să se teamă! Să le fie frică de virus! Dar NU au dreptul să le fie frică să vorbească. Frica a îmbolnăvit 593 de persoane la Suceava, dintre care aproximativ 100 sunt cadre medicale, a închis spitalul, apoi a carantinat Suceava și alte 8 localități limitrofe! E trist dar din păcate e realitate. Una care se poate repeta oricând, oriunde, dacă frica vă va face să plecați capul. Frica voastră, a celor care nu strigați azi neregulile de care sunteți conștienț(dacă sunt!!!!)de teamă să nu ”deranjați” sau de teama unor ”repercusiuni” va face ca la finalul acestei pandemii să numărăm și la Olt multe… ”rame!!!”! Mâine va fi târziu, iar părerile de rău vor fi degeaba! Aveți echipamente? Protejați-vă! Nu aveți? Strigați! Vorbiți ca ne salvați! Vorbiți ca să vă salvați! FRICA NU E O SOLUȚIE! Să fim responsabili! Sunteți PRIMA LINIE, rămâneți în PRIMA LINIE!

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!