LUPTA CU COVID-19: 17 VENTILATOARE MECANICE ȘI 38 PATRURI ATI LA SPITALUL JUDEȚEAN SLATINA!
La o zi după ce prin ordinul comandantului acțiunii(n.n. avizat de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, pentru instituirea măsurilor necesare limitării răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2) s-a decis ca începând cu data de 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate și totodată suspendarea consultațiilor programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private, azi a a fost publicat în Monitorul Oficial și ” Protocolul de tratament al infecţiei cu coronavirus”.
Un protocol în care pe de o parte sunt precizate o serie de medicamente propuse pentru tratamentul infecției COVID-19 bazate ”pe experienţa pandemiei de SARS din 2003, MERS 2012 şi pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov-2”, neexistând la acest moment un medicament standard strict pe aceste infecții. Pe de alte parte sunt stabilite și criteriile de externare a pacienților astfel încât să poată fi evitată și supraaglomerarea spitalelor: clinic (afebril, după ameliorarea celorlalte simptome) şi virusologic – două teste PCR SARS CoV2 consecutive negative pe probe recoltate la minimum 24 de ore între ele, acestea se recoltează la cel puţin 7 zile de primul test pozitiv şi după minimum 3 zile de afebrilitate.
Astfel cazurile uşoare se pot externa rapid sau chiar îngriji la domiciliu cu recomandarea a minim 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) şi cu precauţii luate – cameră individuală, purtarea măştii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă. La grupe de risc sunt prevăzute ”persoanele peste 65 de ani şi/ sau disfuncţii de organ (pulmonară, cardiacă, hepatică)”. Aceasta este și categoria de risc la care imbolnavirea implică și o altă povocare pe lână boala în sine, și anume asigurarea resurselor terapeutice la nivelul spitalelor, mai ales al sectiilor de Terapie intensiva (ATI), care nu sunt nelimitate.
La acest moment capacitatea de terapie intensivă de la nivelul Spitalului Județean Slatina este de 38 paturi ATI și un număr de 13 ventilatoare mecanice. Patru dintre acestea au sosit saptămâna aceasta iar în umătoarea perioadă sunt așteptate să sosească alte patru deja achiziționate în regim de urgență. Ca și în cazul materialelor de protecție achizițiile se fac în regim de urgență însă furnizorii livrează cu o oarecare întârzâire având în vedere numărul mare de cereri de la toate spitalele din țară. La nivelul județului Olt sunt în continuare doar trei cazuri confirmate de coronavirus, doi bărbaţi internaţi la Craiova, unul dintre aceștia deja externat zilele trecute şi femeia de la Maternitatea Bucur.
România dispune la acest moment la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice, iar potrivit potrivit celor mai recente date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică azi, din cele 906 persoane infectate, 18 pacienți sunt internați la ATI, din care 8 în stare gravă.