Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

VÂLCOV OBȚINE O NOUĂ AMÂNARE ÎN DOSARUL DE LA DOLJ: CERE SCHIMBAREA ÎNCADRĂRII JURIDICE!

01. martie. 2020

Cercetarea judecătorească nu pare a se încheia curând în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Dolj în care Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei, este judecat pentru luare de mită și trafic de influență. Asta pentru că după ce s-au încheiat audierile tuturor martorilor, atât cei din rechizitoriu cât și cei propuși în apărare(ba chiar și două reaudieri), a curs cu solicitări din partea inculpatului. După cererea de sesizare a CCR  în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art 87 alin 1-5 din Legea nr 304/2004(ADMISĂ) la pachet cu cererea de suspendare a procesului până la decizia Curții(RESPINSĂ), săptămâna trecută inculpatul a venit cu o nouă solicitare formulată prin apărătorul său: schimbarea încadrării juridice. Cererea lui Vâlcov vine tot în legătură cu CCR, mai exact cu Decizia nr. 250/2019 referitoare la admiterea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 386 alin. (1) din Codul de procedură penală, careface referire la  la momentul procesual al discutării și actul procesual (încheiere, sentință sau decizie) prin care se dispune cu privire la schimbarea încadrării juridice. Concret, anterior deciziei CCR, această operațiune juridică se putea realiza după terminarea cercetării judecătorești și era soluționată, în cele mai multe cazuri, direct prin hotărârea judecătorească de dezinvestire (sentință sau decizie, în funcție de stadiul procesual al pricinii – primă instanță sau apel)- așa cum s-a întâmplat de exemplu în celălalt dosar în care și Vâlcov este inculpat, alflat pe rolul ICCJ, când în cazul lui Minel Prina
pronunțarea pe schimbarea încadrării s-a făcut prin decizia de la fond.

Începând din 20 iunie 2019 ”instanța de judecată se pronunță cu privire la schimbarea încadrării juridice date faptei prin actul de sesizare printr-o hotărâre judecătorească care nu soluționează fondul cauzei, ulterior punerii în discuția părților a noii încadrări juridice a faptei, însă anterior soluționării fondului cauzei. . Ceea ce urmează să se întâmple la următorul termen al procesului, amânat peste trei săptămâni:

Soluție: pentru pronunțarea pe cererea de schimbare a încadrării juridice şi a cererilor de probatorii formulate de inculpat prin apărătorul ales, se amână cauza la 20 martie 2020, ora 11,00.


Reamintim că în acest dosar Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA pentru 2 infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă pe 26 noiembrie 2015. Dosarul a fost înregistrat pe 19.02.2016 pe rolul Tribunalului Olt iar în iulie 2017, după încheierea audierilor de martori și înainte ca Vâlcov să dea în fața instanței declarația de inculpat, în baza Sentinţei penale nr. 164/14.07.2017 a Curţii de Apel Craiova dosarul a fost strămutat la Tribunalul Dolj spre competenta soluţionare.

PE ACEEAȘI TEMĂ:Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!