10 ANI DE LA CONCESIONĂRILE LUI VÂLCOV: EMIL MOȚ, HAI ÎN PIAȚĂ LA TARABĂ!
Au trecut deja 10 ani (deja cu pași repezi spre al unsprezecelea!!)de când Serviciul public de administrare si exploatare a pietelor agroalimentare, a bazarelor, targurilor si oboarelor din Slatina au fost concesionate. Incheierea contractului nr. 422/07.08.2009 de concesionare s-a facut in baza initiativei primarului Vilcov Darius – Bogdan. O afacere urât mirositoare de la început: adoptarea hotărarilor Consiliului Local Slatina s-a făcut cu incalcarea Legii nr. 52/2003 fara o minima consultare publica cu toate ca in cauza este vorba de o decizie vizand patrimoniul unitatii administrativ – teritoriale si bugetul local, decizie cu impact major asupra comunitatii locale si contribuabililor la bugetul local care implica o larga si temeinica consultare publica. De altfel, actul normativ (Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala) nu a fost invocat in preambulul hotararilor Consiliului Local Slatina.
Din păcate mirosul de care aminteam persistă și azi, deși de la momentul 2009 la Primăria Slatina s-au perindat încă doi primari aleși(n.n. între ei a fost interimat-viceprimar cu atribuții de primar!). Minel Prina, urmașul fidel al lui Vâlcov nu avea cum să intervină pentru că, apel la memorie, la momentul 2009 era city managerul lui Vâlcov, deloc străin de tot ceea ce s-a vândut și concesionat către diverși interpuși(n.n.dovadă rechizițiriile DNA!). După ce Vâlcov și Prina au fost încătușați, în vremea interimatului asigurat de viceprimarul de la acea vreme Emil Popa, în plină campanie de pregătire a lui Emil Moț pentru preluarea mandatului de primar le-a explodat în plină figură scandalul generat de chioșcurilor amplasate deGhenciu, administratorul de la acea vreme al concesionarei SC Prima Piață 2000, pe strada Aleea Macului, stradă pe care a… închiriat-o! Da, da, fix așa! Primar, viceprimar, city manager, consilieri locali descălecau la acel moment în zonă cu multe pomisiuni , una din ele memorabilă: ″Nu putem să vă spunem noi dumneavoastră tot ce vrem să facem, vă dați seama. Avem soluție. Lăsați-ne două luni și apoi vom vedea″ . N-au reușit decât să învrăjbească și mai mult comercianții împotriva locatarilor. Ulterior, situație actuală, strda respectivă a fost redată… traficului pietonal. Nu pentru că reprezentanții Primăriei Slatina ar fi luat măsuri ci pentru că a vrut administratorul SC Prima Piață2000. Pentru ca apele să se liniștească, pentru afacerea privind concesionarea să meargă mai departe nestingherită. Și-așa a fost! Inclusiv la momentul aprilie 2019 când s-au schimbat concesionarii! Sau mai bine zis administratorii întrucât contractul de concesiune nu putea fi predat de Ghenciu unei alte persoane fără ca acesta să fie înainte reziliat cu Primăria Slatina. Astfel că s-au concesionat părțile din societatea care administra serviciul prin concesiune. Autoritățile locale au rămas la fel de pasive, chiar cu primar ales în persoana lui Emil Moț. Că noul proprietar era membru al familiei Goman și că schimbarea a produs un val de nemulțumire în rândul celor cu adevărat exploatați prin acest serviciu, cei datorită cărora este posibilă atât plata redevenței către Primăria Slatina dar și majorarea conturilor societății comerciale respective, că taxele la mese s-au majorat anul trecut cu 25%, la spații anual cu 10-15% și în plus vine și taxa pe pe parcarea din fața magazinelor la mp, n-au făcut parte din preocupările lui Emil Moț: „Contractul este între primărie și o persoană juridică, credeam că ştiţi că nu este între persoane fizice”. Doar atât a putut să glăsuiască primarul la momentul respectiv, fără ca vreun moment să aibă cel puțin curiozitatea- deși este OBLIGAȚIE- să verifice dacă temerile și strigătele disperate ale comercianților cel puțin din Piața Zahana sunt îndeptățite și acum.
Piețele n-au avut avut loc în viziunea primarului. Și nici nu se întrevăd nici cele mai mici șanse ca edilul, încă în mandat să se aplece asupra acestei probleme, mult prea veche și prea apăsătoare, chiar umiliotoare pentru cei pentru care acesta este locul în care își câștigă existența. Ș i pentru a-și asigura traiul zilnic sunt obligați să suporte condițiile impuse de administrator. Pentru că ce îi scapă probabil primarului este faptul că acest serviciu nu a fost VÂNDUT ci doar CONCESIONAT iar in atare condiții concedentul, respectiv Primăria Slatina are OBLIGAȚIA dă vegheze la bunul mers al tuturor activităților mai ales cât timp ele afectează în mod direct viața locuitorilor, fie că vorbim de comercianți fie de cei care își fac zilnic cumpărăturile în piețe.
Pentru că dincolo de taxele pe care trebuie să le plătească acei comercianți(le convine sau sunt liberi de… contract!), spre exemplu, dacă Piața Zahana nu are autorizație de la ISU Olt, periocolul nu este atât pentru comercianți cât și pentru locatararii din zonă și chiar pentru cei care petrec în zonă doar câteva minute pentru cumpărături? Întrebăm, nu dăm cu paru’! Și vom reveni asupra subiectului!
Așteptăm ca ISU Olt să ne explice cum e cu autorizarea acelui spațiu, făcând încă de la început precizarea că explicația potrivit căreia ”e construită de mult, nu necesită autorizare” sau că ”primăria nu a cerut în certificatul de urbanism(o fi, nu o fi autorizație de construire?) eliberat recent la ultimele lucrări deja executate și finalizate(vezi foto!!!) în Piața Zahana, nu pot fi vândute sau cumpărate nici măcar la tarabă. Unde sunt hidranții sau unde sunt gurile de aerisire? SUNT ele?
Și, tot la fel, așteptăm ca încă primarul Slatinei, cel care și-a anunțat intenția de a mai cere slătinenilor(chiar și celor din zona Zahana) votul pentru un nou mandat, să-și răpească cinci minute din prețiosu-i timp să meargă în piață, la tarabă să ia pulsul de la sursă! Fără intermediari ci în baza fișei postului(cu toată dragostea îi putem pune la dispoziție și mesajele primite de la cetățenii cărora le-a ajuns cuțitul la os!!!)
P.S.Constructorul, sau contabila sau avocatul care garantează spatele concesionarului sunt… un alt subiect!