Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

Vânătorii ar trebui să țină cont de protecția auzului

20. februarie. 2020

În anumite țări ale lumii este permisă utilizarea supresoarelor pentru vânătoare, prin împușcare cu arme de foc. Aceste dispozitive sunt numite și „amortizoare de zgomot”, „soundmoderators” ori „silencer”. Deși România face parte din UE, la noi în țară sunt interzise aceste dispozitive. Ele ar fi utile pentru reducerea zgomotului focului de armă, dacă sunt atașate la capătul armei de foc. Supresoarele se aseamănă cu amortizoarele, protejează auzul de zgomotul produs de împușcătură. Aceste produse se folosesc în America din anul 1934.

Pierderea capacității auditive se datorează în mare parte expunerii repetate la focuri de armă. Expunerea la zgomot intens, de peste 140dBpoate provoca probleme de auz iremediabile. Oamenii suportă zgomotul în mod diferit, în funcție de: starea de sănătate, vârstă, temperament și alți factori. Specialiștii spun despre legătura dintre organele auditive și sistemul nervos și despre faptul că anumite zgomote intense pot deteriora țesuturile organismului, pot cauza anumite boli.

De pildă, la zgomote de 130 dB create prin decolarea unui avion pot să apară efecte negative asupra auzului, ce încep cu surditatea. Alte surse poluante sunt halele industriale în care zgomotul atinge un nivel ridicat. De asemenea, putem aminti și: traficul rutier, zgomotul creat de claxoane, de motoare, etc.

În mod normal, protecția auditivă este indicată începând de la 80-85 dB.

Zgomotele ridicate pot cauza diferite probleme de sănătate:

  • Dureri de cap, tinitus, irigare sangvină insuficientă, probleme digestive
  • Eliberarea de adrenalină în exces și producerea unor probleme metabolice
  • Stări de nervi, angoasă, oboseală, depresie, iritabilitate, diminuarea atenției, a capacității de gândire și concentrare
  • Tulburări circulatorii, ale presiunii sângelui, ale tensiunii arteriale
  • Oboseală auditivă, hipoacuzie, surditate.

În prezent, vânătorii pot folosi dopuri de urechi, sau căști și antifoane de protecție fonică Peltor 3M, carepot preveni afectarea negativă sau pierderea auzului.

Ce alegi, căști de protecție sau antifoane? Care este diferența dintre acestea?

Căștile de protecție sunt profesionale, protejează urechile de zgomote dăunătoare, primesc semnale de sunete ambientale, le amplifică sau le reduc în funcție de puterea lor, care este măsurată în decibeli (dB), iar în plus asigură și o comunicare normală.

Potrivit specialiștilor, sunetele considerate prea puternice sunt cele peste 85 dB, iar cele mai scăzute sunt sub 30-40 dB. Vânătorii care aleg căștile active își pot proteja auzul și obțin un sonor normal, mai clar. De pildă, la vânătoare, dacă un sunet este foarte încet, el fiind creat de mișcarea unui animal, cu ajutorul căștilor sunetul devine mai clar. De asemenea, sunetele intense pot fi ajustate la un volum confortabil pentru urechea omului.

Căștile de protecție sunt necesare la vânătoare, dar și în poligonul de tir. Există produse diferite, profesionale, pentru trăgători cu arme de foc, vânători, sau cei care lucrează cu echipamente zgomotoase. Ele sunt special concepute de producători pentru a oferi o protecție maximă împotriva nivelului de zgomot distructiv. Căștile creează utilizatorilor un grad de confort adecvat, ele având niște perne moi care nu pun presiune la cap sau urechi.

Produsele profesionale dispun de tehnologii avansate brevetate, care asigură reducerea optimă a zgomotului la toate frecvențele. Acele căști cu microfoane stereo incorporate au capacitatea de a amplifica sunetele din jur. Efectul stereo creat de microfoanele incorporate asigură detectarea precisă a sursei de semnal. Cu ajutorul căștilor un vânător poate evalua mai bine mediul înconjurător. Determinarea direcției sunetului poate crește posibilitățile de interacțiune cu mediul, de depistare a unui animal și în plus poate favoriza și comunicarea cu partenerii de vânătoare.

De regulă, căștile au culori închise, pentru a se integra în echipamentele de tip camuflaj.

Există diferite branduri de căști de protecție care sunt alese în funcție de preț, dar și de caracteristicile tehnice și operaționale. Mulți vânători vor ca prețul lor să fie cât mai mic, iar unii nici nu folosesc astfel de produse, nu țin cont de faptul că este foarte important să-și protejeze auzul. Unele branduri au devenit foarte populare. De pildă, produsele realizate de companiile americane (ex. Howard) suntfoarte cunoscute, pentru că îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță.

Antifoanele sunt mai ieftine și mai simple, de regulă realizate dintr-un material flexibil. Ele pot fi folosite și acasă, sau la locul de muncă. Se aseamănă cu niște dopuri de urechi, dar sunt mai performante decât acestea, în ceea ce privește capacitatea de reducere a zgomotului. Unii spun că antifoanele sunt de trei ori mai eficiente decât dopurile de urechi, care se cumpără din farmacie. Sunt bune pentru protejarea împotriva zgomotului în mediu casnic, dar și pentru a avea somnul mai liniștit în cazul în care dormi alături de o persoană care sforăie destul de tare.

Antifoanele se potrivesc foarte bine la urechi, se spală, sunt reutilizabile. Pot reduce zgomotul de până la 32 dB. Sunt recomandate acasă, dar și la vânătoare. Au coeficient bun de reducere a zgomotului, pot fi folosite de adulți, dar și de copii. Prin design-ul special, ele se introduc ușor în ureche. Au o formă unică și sunt realizate dintr-un material maleabil, hipoalergenic, care nu provoacă inconveniente în ureche, oferă o protecție fiabilă.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!