Sfaturi privind siguranța în asamblarea, montarea și utilizarea schelelor
Sfaturi privind siguranța în asamblarea, montarea și utilizarea schelelor
Proprietarii care doresc să construiască o casă știu deja cât de importantă este utilizarea schelelor. Acestea sunt indispensabile și când vine vorba despre renovările la fațada casei, la blocuri sau la încăperile înalte. În cele ce urmează sunt prezentate câteva sfaturi cu privire la montarea și utilizarea schelelor din aluminiu. Dacă doriți să renovați casa trebuie să faceți o listă de materiale, să planificați în cele mai mici amănunte renovarea proprietății personale.
Ce tip de schele puteți folosi? Ca în majoritatea lucrărilor de renovare și de construcție, sunt necesare schele din aliaj aluminiu sau din oțel, ce permit lucru la înălțime. Aceasta este realizată din piloni verticali de susținere foarte rezistenți, din stâlpi orizontali, din platforme sau podine (care pot fi cu trapă de trecere, sau fără trapă de trecere) care se fixează pe structura schelei. Se folosesc și rigidizări pentru montarea primului nivel al schelei. Pentru protecția lucrătorilor sunt necesare și balustrade ale modulelor, acestea se fixează pe bolțurile de la cadrele verticale. Scara de acces la schelă se prinde de treapta superioară a cadrului cu anumite cârlige de oțel.
Asamblarea schelei se face corect, la standardele de construcție din țara noastră. De obicei asamblarea schelei, montarea și demontarea ei se face de către persoane specializate, care lucrează în domeniu, pentru prevenirea accidentelor.
Schela se montează pe suprafețe sigure, unde nu există denivelări, pe traverse din lemn. Cu ajutorul unei bare de rigidizare se stabilește distanța dintre două cadre. Platforma cu trapă se pune pe treptele superioare ale cadrelor. Cu fixatori se stabilește forma și se blochează platforma. După o verificare amănunțită se construiește primul nivel al schelei, apoi al doilea, în mod succesiv, corect.
Materialele folosite la montajul schelei se ridică prin zona scării de acces, pe verticală. Uneori apare necesitatea folosirii unor scripeți speciali de șantier, mai ales dacă schelele sunt foarte înalte. Dispozitivele de prindere se aplică odată cu ridicarea schelei. Demontarea schelei se realizează în ordinea inversă montării ei.
Acum puteți găsipe RafturiOnline.ro schele mobile aluminiu mobile și telescopice, schele din aluminiu pliabile, schele extensibile, schele funcționale, schele modulare, etc. Toate sunt realizate din materiale rezistente, de calitate, au contravânturi orizontale și parapet de protecție specifice dotărilor standard.Schelele telescopice din aluminiu sunt sigure, ușoare, au un sistem simplu de montat. Au structura solidă din aluminiu și picioarele de oțel, două rânduri de trepte, sistem de autoblocare Q-Lock.
Pentru a vă ușura munca vă sugerăm să vedeți și o scară internă pentru schele profesionale care vă ajută să urcați rapid și în siguranță pe schelă. Aceasta are treptele antiderapante, late și foarte rezistente.
Schela se poate cumpăra și depozita acasă, cum sunt păstrate uneltele. Ea trebuie să fie dintr-un material de foarte bună calitate, rezistent în timp, astfel va putea fi folosită foarte mulți ani. Fiecare model de schelă are anumite instrucțiuni care trebuie citite și respectate.
Alegerea tipului de schelă se face în funcție de necesități, capacitatea schelei, sarcina maximă suportată, elementele de siguranță, calitatea materialelor, preț și marcă. Este important să se țină cont de toate aspectele înainte de a decide ce model de schelă este bine de cumpărat. După ce ați ales modelul dorit trebuie să verificați produsul, ca acesta să nu aibă anumite defecțiuni. Faceți acest lucru mai ales dacă împrumutați o schelă sau ați decis să cumpărați un produs folosit.
Schela trebuie să aibă toate elementele corect realizate, rezistente, iar aici ne referim și la nituri, șuruburi, piulițe, trepte, piesele de îmbinare, etc. Este obligatoriu ca acestea să fie foarte bine strânse și durabile.
Depozitarea schelei acasă se face într-un loc uscat, curat, pe suporturi, de exemplu într-un garaj. Ea trebuie curățată după ce a fost folosită, nu se depozitează niciodată murdară, plină de noroi sau de zăpadă. Mare atenție cu anumite materiale care pot produce coroziunea chimică a materialului din care este realizată schela. De regulă în instrucțiuni producătorul specifică dacă anumite substanțe chimice pot afecta calitatea materialului sau pot produce coroziunea schelei.
Când se lucrează pe schele la înălțime mare este indicată folosirea unei căști de protecție. Dacă afară sunt condiții atmosferice rele, dacă plouă sau este vânt puternic, trebuie oprit lucrul pe schelă. Dacă nu se folosește iluminatul artificial corespunzător, nu se lucrează pe schelă noaptea.