Cotidian Judetean

www.concretolt.ro

Cum s-a transformat Craiova de-a lungul anilor? Clădirile de patrimoniu de acum și de altădată!

24. mai. 2018

România are multe de arătat, de la peisaje geografice sau clădiri de patrimoniu. Dacă v-ați propus o călătorie prin România, faceți-vă o listă, căci țara noastră are cu ce să se mândrească. Dacă ajungeți și prin Oltenia, și județul nostru se poate lăuda cu multe, în special Capitala, unde găsim o mulțime de clădiri de patrimoniu, dar și evenimente care mai de care felurite.

Oltenia are un istoric bogat și frumos, însă multe clădiri nu mai stau în picioare ca să le povestească urmașilor ce reprezintă și ce a fost acolo. Odată stăteau mărturii ale istoriei, acum se destramă din cauza trecerii timpului.

Craiova este capitala județului Dolj și se află poziționată în centrul Olteniei, la est de Jiu. Este al șaselea cel mai mare oraș al României, dar cu o importantă zestre istorică și cu spectacole contemporane ce atrag turiști. Craiova a participat la titlul de “Capitală Culturală Europeană 2021”, însă, din păcate, nu a reușit să-l obțină. Proiectul cultural depus se numea “Play IntenCity”, însă experții independenți, dintre care doi din România, au considerat că proiectul este destul de subdezvoltat, dezorientat și că un titlu așa de important nu poate fi manageriat în acest moment de Craiova. Că așa o fi sau nu, orașul are într-adevăr multe de arătat.

Există mai multe clădiri de patrimoniu, reprezentative pentru istoria culturală a localității. “Casa Ionel Pleșia”, sediul Bibliotecii franceze “Omnia”, “Casa Dianu”, unde a fost sediul Școlii Populare de Arte sau “Casa Puiu Pleșa”, unde a fost cândva Curtea de Conturi Dolj, sunt doar câteva exemple de bijuterii arhitecturale, dar care însă nu au fost îngrijite la timp cum trebuie. Cândva străluceau “Casa Chintescu”, fostul sediu Direcția Județeană Poșta Română sau “Casa Dinopol”, însă acum au un grad avansat de degradare. Dar, cu toate acestea, încă sunt câteva monumente de ispravă în capitala Doljului. Unul dintre cele mai frumoase monumente este de departe Palatul Jean Mihail, aflat pe Calea Unirii, nr.15. A fost construit între 1898 și 1907 de arhitectul Paul Gottereau, la comanda lui Constantin Mihail. Un alt monument demn de menționat este “Casa Băniei”, cea mai veche construcție civilă din Craiova. Aceasta a fost reconstruită chiar de Constantin Brâncoveanu în 1699.

Printre biserici, Biserica Sf. Dumitru iese în evidență. Este unul dintre cele mai vechi și importante edificii de cult și se află chiar în imediata apropiere a “Casei Băniei”.

Și Universitatea Craiova își desfășoară activitatea într-o clădire măiestruoasă, iar monumentul Fraților Buzești este reprezentativ pentru localitate.

Parcul Nicolae Romanescu nu trebuie cu siguranță ratat, iar casa cu același nume este o importantă locație pentru evenimente de seamă a vieții de oraș din Craiova. De exemplu, exact pe 19 mai, a avut loc aici Noaptea Muzeelor 2018, o mișcare culturală de seamă ce se desfășoară în mai toate orașele principale din România, dar și din Europa. Vizitatorii au putut vedea o colecție multietnică a minorităților din Oltenia.

De altfel, Craiova a devenit în ultimii ani gazdă a mai multor evenimente sau spectacole ce au adunat oameni din toată țara. Deși majoritatea evenimentelor mari se întâmplă în Capitală, cum ar fi Media Music Awards, PokerStars Festival Bucharest, Forza Zu, concerte ale artiștilor internaționali, și Craiova câștigă încet-încet teren și devine un punct al distracției. De exemplu, în anul 2009, dar și anul 2012, Romanian Music Awards, o gală de premiere a multor artiști români, a avut loc în Piața “Mihai Viteazul” din Craiova. Una dintre ediții a fost prezentată chiar de Alex Velea, un craiovean mândru de originea lui. Chiar și în sectorul de gaming și poker, sunt câteva turnee anuale organizate aici.

Mai este foarte puțin, iar craiovenii vor da liber la distracție deoarece în perioada 1 iunie – 9 iunie 2018 vor începe Zilele Craiovei, unde vor avea loc spectacole în aer liber, concerte, diverse ateliere sau bunătăți culinare.

Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

error: Continut protejat !!!