EVALUATORUL BEZNEA, „INGREDIENTUL SPECIAL” DIN REŢETA AFACERILOR IMOBILIARE PENALE!
Una bucată primar şpăgar, un grup bine închegat de slugi gata oricând să-şi pună semnătura întocmai cum primesc ordinul şi „ingredientul special”- evaluatorul care pune preţul acceptat de client, este reţeta succesului afacerilor la suprapreţ cu terenurile şi bunurile imobile trecute din domeniul public in domeniul privat al municipiului Slatina. Garantat în Primăria Slatina ani la rând, bucată cu bucată, parcelă cu parcelă, de la imobile la terenuri, toate ajunse astfel în mâna membrilor GRUPULUI. făcut
Cel mai recent dosar instrumentat de procurorii anticoruţie vine să confirme „susiciunile rezonabile”. Beznea Gheorghe a fost, în mandatul lui Vâlcov, singurul expert evaluator invitat să depună ofertă în vederea realizării evaluării terenurilor şi imobilelor vândute de administraţie. Din verificările efectuate de procurori a rezultat că, deşi Beznea Gheorghe realiza toate evaluările atribuite de funcţionarii Primăriei municipiului Slatina, iar necesitatea autorităţii contractante în această materie a avut caracter repetitiv, în fiecare an calendaristic, serviciile de evaluare erau achiziţionate prin încredinţare directă la fiecare lucrare comandată. Nici o persoană din conducerea Primăriei municipiului Slatina nu a putut oferi o explicaţie plauzibilă cu privire la maniera netransparentă de achiziţie a serviciilor de evaluare. Această procedură de atribuire a serviciilor de evaluare în favoarea expertului tehnic Beznea nu a fost aleasă la întâmplare. Dimpotrivă, în relaţia cu Primăria municipiului Slatina expertul evaluator nu beneficia de prevederile unui contract clasic de achiziţie publică ori măcar a unui acord cadru pe perioadă determinată ce l-ar fi putut proteja de orice ingerinţă asupra conţinutului şi concluziilor rapoartelor întocmite, îndepărtând de expert teama că dacă actul întocmit nu corespunde voinţei/interesului celui ce l-a comandat, nu ar mai fi fost invitat să efectueze alte evaluări
Beznea Gheorghe, „ingredientul special” din reţetă nu era străin de instituţie, fiind angajatul Primăriei municipiului Slatina până în anul 2009, când s-a pensionat, o perioadă destul de lungă de timp fiind şi şeful Serviciului Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei municipiului Slatina.
Pentru terenul de 600 mp pe care l-a primit cadou fosta şefă a Tribunalului Olt, graţie „unei probleme care în vara anului 2011 devenise stringentă pentru Prina Minel Florin”(n.n.rezlvată cu o suspendare pe 4 ani în 2012), evaluatorul de serviciu, Beznea, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu. Însă ce se întâmplă cu evaluarea celorlate terenuri vândute de aceeaşi „echipă”?
Pentru că, evaluarea terenului în suprafaţă totală de 76 837 mp ce aparţine domeniului privat al mun. Slatina, Dealul Gradiste, pentru care s-a aprobat vânzarea la licitaţe prin HCL 200/12.08.2010, poartă semnătura lui Beznea. Tot pe Dealul Gradiste, Consiliul Local al Mun. Slatina prin Comisia de Aplicare a Legilor Fondului Funciar a dispus improprietarirea cu suprafata de 5000 mp a unui solicitant, persoana fizica fara ca aceasta locatie sa faca obiectul solicitarii. Dupa semnarea contractului de vanzare – cumparare, terenul a fost cumpărat de Consiliul Local al Mun. Slatina cu suma de 500 000 euro. Ulterior, terenul in suprafata de 5000 mp a ajuns in posesia firmei RUPIAH care apartinea la acea data lui Ramba Andrei Ovidiu la un pret mult mai mic.(n.n. patronul Plus Confort de la care procurorii spun că a încasat Vâlcov şpaga pentru reabilitarea termică a blocurilor).
CL Slatina şi-a insuşit şi raportul de evaluare intocmit de P.F.A Beznea Gheorghe conform căruia, terenul in suprafata de 33.706,23 m.p. situat in zona Milcov a fost evaluat la 2,169 euro/mp, respectiv 73 100 euro cu posibilitatea achitarii acestei sume in trei ani, întrat în proprietatea firmei S.C. KOLISTAR 77 S.R.L. Slatina care ii are ca asociati pe fiica omului de afaceri Baltoi Octavian, administratorul S.C. GRUP PRIMACONS S.R.L. Slatina si fiul sefului S.R.I. Olt, Voinea Marius.
Acestea sunt doar câteva din terenurile evaluate de Beznea pe care administraţia Vâlcov le-a vândut şi asupra cărora planează „suspiciuni rezonabile”(n.n.având în vedere atât numele celor făcuţi proprietari dar mai ales preţurile derizorii la care au fost vândute terenurile).